Column

De secundaire markt van crowdfunding

Een van de nadelen van crowdfunding is de beperkte verhandelbaarheid van de investering. Seedrs brengt verandering.

Een van de grote nadelen van crowdfunding is de beperkte verhandelbaarheid van de investering. Geldgevers zitten gedurende de looptijd vast aan zijn investering en dat kan weleens vervelend zijn.

Er zijn nog weinig partijen die investeren in een secundaire markt voor crowdfundingbeleggingen, maar er komen er wel steeds meer bij. Het laatste platform dat een secundaire markt probeert op te zetten is Seedrs.

Exit-strategie?

Al eerder stelde onderzoeksinstituut CrowdfundingHub al dat crowdfunding-investeerders door het ontbreken van een secundaire markt rendement mislopen, omdat er geen efficiënte exit-strategie bestaat.

Volgens CrowdfundingHub zijn er twee manieren waarop een secundaire markt kan ontstaan, te weten door de oprichting van losse platformen of door bestaande crowdfundingplatformen die zelf een intern handelsplatform oprichten.

Seedrs

Seedrs besloot afgelopen maand tot het laatste. Het Europees georiënteerde platform is samen met Symbid en Eureeca uit Dubai de enige partij in Nederland die aan equity-crowdfunding, financiering door middel van aandelen, doet.

Volgens topman Jeff Lynn van Seedrs was er onder het klantenbestand een enorme vraag naar de mogelijkheid om stukken te kunnen aankopen en verkopen. Door investeerders deze optie nu aan te bieden, krijgen zij meer controle over hun rendement. Eerder moesten zij nog wachten totdat een gefinancierde onderneming werd overgenomen of een beursgang zou maken. Dit lijkt nu verleden tijd.

“De potentiele kansen die een secundaire markt biedt voor zowel kopers, verkopers als ondernemers maakt deze ontwikkeling veelbelovend”, aldus Lynn. “Bovendien denken we dat dit bedrijven helpt om geld op te halen via Seedr, omdat het voor investeerders aantrekkelijker wordt om een project te steunen.”

Betaversie

Binnenkort zal er een betaversie van de secundaire markt worden gelanceerd, waarmee investeerders de mogelijkheid zullen krijgen om één week in de maand hun stukken te verhandelen. De stukken worden gewaardeerd op basis van een door Ernst & Young goedgekeurde waarderingsmethode.

De ondernemingen die geld ophaalden via het crowdfundingplatform hebben zelf geen omkijken naar de administratieve rompslomp van de secundaire markt, gezien Seedrs al het papierwerk voor zijn rekening neemt.

Voor nieuwe investeerders zal het niet mogelijk worden om stukken aan te kopen: enkel investeerders die al geld in het project hebben zitten kunnen aandelen bijkopen. En uiteraard blijft het de vraag of een crowdfunder geïnteresseerde kopers kan vinden, dus het is vooralsnog onduidelijk hoe liquide de secundaire markt zal zijn. Seedrs waarschuwt daar zelf ook voor: “secundaire markten voor aandelen in private bedrijven, zijn historisch gezien zeer illiquide gebleken”.

Secundaire markt aantrekkelijk

“De mogelijkheid om leningen te verkopen maakt investeren in crowdfunding een stuk aantrekkelijker”, aldus oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt, die tevens opmerkte dat de markt voor equity-crowdfunding in Nederland nog vrij klein is.

In het Verenigd Koninkrijk is deze markt volgens Van der Linden verder ontwikkeld en zijn er dan ook al wat meer platformen die een secundaire markt aanbieden. “In Nederland biedt volgens mij alleen NPEX dit nu aan. Het zou mooi zijn als meer platformen zo’n marktplaats opzetten”, aldus Van der Linden.

De oprichter van Crowdfundmarkt merkte wel op dat informatievoorziening bij het kopen op een secundaire markt nog een aandachtspunt is. “Krijgen kopers inzicht in de werkelijke prestaties van de ondernemers of is deze informatie alleen beschikbaar voor de koper? En in welk stadium van een crowdfundingproject gaat een platform de handel van leningsdelen toelaten? Hier kunnen ongewenste situaties ontstaan.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Zo belegt u in private markten
  5. Private equity doet deals met minder schulden