Column

Drie trends in logistiek vastgoed

Het consumentengedrag verandert, duurzaamheid staat op de kaart en logistiek vastgoed verhuist vaker naar stedelijke gebieden.

Volgens investeerder Patrizia Logistics zijn er drie trends zichtbaar op logistieke vastgoedmarkt. Zo verandert het consumentengedrag, komen er in stedelijke gebieden meer (kleine) distributiecentra en is duurzaamheid belangrijk geworden. 

Op LogistiekProfs licht managing director Roger Peters van Patrizia de trends toe.  Zo zegt Peters onder meer dat een veranderd consumentengedrag zijn weerslag heeft gehad op logistiek vastgoed.

Consumenten vinden gemak, prijs en snelheid steeds belangrijker, waardoor een retailer van zijn logistieke dienstverlener verwacht dat hij ook snel kan leveren.

Daar speelt het vastgoed een rol in: het vastgoed moet er zo op ingericht zijn dat het aan de wensen van de consument kan voldoen. 

Urbanisatie 

Door de noodzaak om dicht bij de consumenten te zitten, is er volgens Peters een groeiende behoefte aan kleinere distributiecentra in de buurt van stedelijke gebieden. Volgens Peters zal de vraag naar stedelijke en relatief kleinere distributiecentra wel tot intensiever grondgebruik gaan leiden.

Tot slot ziet Peters het belang van duurzaamheid van het logistieke vastgoed. “Wat je eerst in de kantoorsector zag, zie je nu ook in de logistiek gebeuren. Steeds vaker worden distributiecentra voorzien van zonnepanelen, LED-lighting, recycling van warmte, water, afval.” Ook robotisering leidt volgens Peters tot meer duurzaamheid.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. 'Logistiek vastgoed steeds meer in de stad geconcentreerd'
  4. 5 trends in Europees vastgoed
  5. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed