Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Kopersmarkt verandert in verkopersmarkt

In de Randstad en in enkele stedelijke gebieden buiten de Randstad is weer sprake van een verkopersmarkt, aldus Dynamis.

In de Randstad en in enkele stedelijke gebieden buiten de Randstad is weer sprake van een verkopersmarkt. Dat stelt Dynamis op basis van de verkoopsnelheid, het snel dalende aanbod, prijsstijgingen en de krappere verhouding tussen het aantal verkopen en het aantal aangeboden woningen.

Deze markten worden gekenmerkt door bovengemiddelde prijsstijgingen, sterk dalende verkooptijden en beperkter aanbod in verhouding tot de vraag. In deze gebieden is het noodzakelijk voldoende nieuw aanbod te creëren om de betaalbaarheid van de woningmarkt te kunnen blijven garanderen.

Dit blijkt uit de vierde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2015 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars.

Meer vraag naar koopwoningen

Het aanbod aan koopwoningen is in het vierde kwartaal gedaald naar 183.500 woningen. In het derde kwartaal van dit jaar waren dat nog 192.000 woningen. Ten aanzien van januari 2015 betekent dit een aanboddaling van 12%; dit is de sterkste aanboddaling sinds de crisis. Dit wijst erop dat veel starters een woning kopen.

Starters laten immers geen aanbod in de koopsector achter. De vraag naar koopwoningen neemt derhalve toe, waardoor nieuw aanbod binnen de koopsector essentieel is om de totale vraag te faciliteren.

Wel zijn regionaal duidelijke verschillen. Zo is de mediane looptijd voor de aanschaf van een koopwoning in Amsterdam teruggelopen tot 22 dagen en ligt de woningmarktratio op jaarbasis op 4,4.

Dit houdt in dat bijna 4,5 keer zoveel woningen in een jaar zijn verkocht dan dat aan het einde van deze periode nog beschikbaar zijn. In bijvoorbeeld Veendam ligt dit anders, hier ligt de mediane looptijd nog op 196 dagen en ligt de woningmarktratio op jaarbasis op 0,3.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’