Column

In zes stappen een angel-investeerder

Een op de tien keer krijgt u uw inleg terug, maar toch kan het heel lucratief zijn om te investeren in start-ups. Zes tips.

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar investeren in startups kan een zeer lucratieve manier zijn om een behoorlijk rendement te genereren. In de Verenigde Staten wordt van een angel-investeerder gesproken als deze een miljoen dollar in bezit heeft of op zijn minst 200.000 dollar per jaar verdient.

Omgerekend ongeveer 740.000 euro of 150.000 euro - een flink getal. Het hangt ongetwijfeld samen met het hoge risico dat u neemt door in een heel vroege fase te investeren in een bedrijf. U moet dat risico wel kunnen dragen.

Er wordt aangeraden om niet meer dan 5% á 10% van uw totale portefeuille te reserveren voor dergelijke investeringen. Want iedere angel zal er vroeg of laat achter komen dat er meer bedrijven op de fles gaan, dan dat er doorschieten naar de top.

Een op de tien

Maar: “één op de tien krijgt tien keer zijn inleg terug,” aldus Ken Arnold van Band of Angels, een van de oudste en meest actieve groep angel-investeerders in de Verenigde Staten. “Bent u goed, voorzichtig en heeft u veel geluk, dan is er een kans van één op vijftig tot één op honderd dat u honderd keer meer verdient dan wat u erin heeft gestoken.”

Denkt u erover na om een zogenoemde ‘angel-investeerder’ te worden, neem dan de volgende tips ter harte.

  1. Het gaat niet alleen om geld
    Om even de balans op te maken: als angel is het mogelijk hoge rendementen te behalen, maar enige tolerantie voor hoge risico’s is een vereiste. En zoals vermeld is een grote portefeuille een fijne bijkomstigheid. Zo'n 90% van een rendement dat een angel maakt, komt vaak uit de top 5% van zijn portefeuille.

    Anderzijds draait het bij angels niet alleen om het verdienen van geld, hoe contra-intuïtief dit ook klinkt. Ligt uw focus wel op enkel het rendement, dan kunt u beter in een later stadium investeren in een bedrijf met een stevige basis. Angels zien sensatie in de jacht op ‘the next big thing’. Zij willen deel uitmaken van iets nieuws. Als dat niet in uw straatje ligt, dan kunt u beter geen angel worden.

    Tot zover klinkt angel-investeren avontuurlijk en gewaagd. Ook een beetje roekeloos. Terwijl er alsnog genoeg manieren zijn om risico’s in te dammen. Start bijvoorbeeld met kleine bedragen in de eerste jaren en zorg voor enige vorm van diversificatie binnen uw portefeuille. Maar weet ook dat er waarschijnlijk maar één klapper is die voor uw totale rendement zorgt.

  2. Schoenmaker....
    Investeer in sectoren waar u verstand van heeft. U heeft er voordeel bij als u kennis van zaken heeft. Als u bijvoorbeeld arts bent, investeer dan in farmacie. Het verhoogt de kans dat u een winnaar vindt en uiteindelijk heeft de starter daar ook veel aan. Uw betrokkenheid bij de onderneming is een stuk zinvoller, omdat u advies kunt geven over uw eigen ervaringen in de praktijk. Kennis van zaken betekent eveneens een gedegen onderzoek naar de ondernemer.

  3. Ken de mensen eromheen
    Leer medeoprichters kennen en bekijk of er mogelijke tekenen van (toekomstige) onenigheid zijn. Wees op uw hoede voor oprichters die met elkaar getrouwd zijn of familie van elkaar zijn: “Er hangt al gauw een sfeer van vriendjespolitiek als een oprichter bijvoorbeeld een promotie krijgt,” zegt Naval Ravikant, oprichter van het Amerikaanse platform AngelList (vergelijkbaar met het Nederlandse MindHunter). “En een echtgenoot valt ook niet te ontslaan.”

  4. Daten, niet trouwen
    Bij angel-investeren is er ook geen ruimte voor een spreekwoordelijk huwelijk. Jonathan Friedland van adviesbureau Levenfeld Pearlstein, beargumenteert dat het investeren in startups meer de vorm heeft van een date dan van een huwelijk. “Veel starters waarderen het enorm als u uw netwerk en inzicht ter tafel brengt, naast uiteraard het investeringskapitaal.

    Verwacht echter niet letterlijk een tafel in het kantoor van de ondernemer,” waarschuwt Friedland. “Hoewel u zeker in het begin, nog voor u de cheque uitschrijft, zeer betrokken bent, wil de starter daarna vaak zelf alle touwtjes in handen houden.”

  5. Wees aardig
    In relatie met de ondernemer, dient u uiteraard een goede verstandhouding te creëren. Behandel mensen goed. “Het feit dat u de cheques uitschrijft, hoeft niet te betekenen dat u het een ondernemer onnodig moeilijk moet maken,” aldus Friedland. “Ik heb vaak gezien dat gesprekken met CEO’s uitmonden tot een kruisverhoor. Bijna alsof de ondernemer zich bij de rechtbank moet verantwoorden. Dat is nergens voor nodig.”

  6. Investeer met een groep
    Tot slot is het verstandig om in een groep te investeren. In Nederland zijn er diverse business angels-netwerken (zoals verzameld op de website bannederland.nl) waarbij u zich kunt aansluiten.

    “Bijeenkomsten van deze groepen zijn een goede plek om mensen te ontmoeten, adviezen te krijgen en wellicht zelfs vriendschappen te sluiten,” aldus Ravikant. “Na verloop van tijd vindt u de juiste partners.”
Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.