Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

Column

Amerikaanse toestanden

In Amerika kloppen bedrijven bijna niet meer bij banken aan, alternatieve financiering is gewoon. In Nederland komt dat op gang.

Nog maar een paar jaar geleden was een banklening de enige externe financieringsvorm die in het midden-en-kleinbedrijf voorkwam. Inmiddels hebben veel ondernemers gemerkt dat hun financiële polsstok een flink stuk is gekrompen. Hierdoor is alternatieve financiering een van de buzz words van dit moment.

In de Verenigde Staten is alternatieve financiering al heel gewoon. Nog maar twintig jaar geleden werd het middenbedrijf in de Verenigde Staten voor 70% gefinancierd door banken, de overige 30% via eigen middelen en de kapitaalmarkt. Op dit moment wordt in de VS nog minder dan 15% met bankleningen gefinancierd.

De Nederlandse situatie lijkt op die van twintig jaar geleden in de VS. Hier maakt bancair krediet nog altijd zo’n 80% van de totale financiering van het mkb uit. Maar ik durf de weddenschap aan dat dit binnen tien jaar nog maar 20% is en dat 80% dan uit andere bronnen zal komen, onder meer uit beursgenoteerde mkb-aandelen en -obligaties.

Met de markt mee beleggen

Waarom ik dat denk? Omdat beursgenoteerde bedrijven aantoonbaar beter presteren dan private ondernemingen. Beursgenoteerde bedrijven zijn namelijk financieel flexibeler -en mede daardoor concurrerender en winstgevender- dan private ondernemingen.

Dat is in 2010 nog aangetoond door de economen Schoubben en Van Hulle van de Universiteit van Leuven.
Hun onderzoek wees uit dat een beursnotering een hoger aanzien geeft bij banken. Hierdoor kan een bedrijf makkelijker en goedkoper leningen aantrekken.

Als pensioenfondsen, verzekeraars en particuliere beleggers met de markt mee beleggen in aandelen of obligaties van deze bedrijven zijn banken ook eerder bereid om (meer) krediet te verstrekken.

Niet in hun systeem

Naast voordelen op het gebied van externe financiering heeft een beursnotering ook een bewezen positief effect op de reputatie van de onderneming. Klanten en leveranciers beschouwen een beursgenoteerd bedrijf als een meer betrouwbare partner. In de ogen van managementtalent en andere hoogwaardige medewerkers is het een aantrekkelijkere werkgever.

Ondanks al deze duidelijke voordelen is het aantal Nederlandse mkb-ondernemers dat de weg naar de mkb-kapitaalmarkt heeft gevonden op de vingers van slechts een paar handen te tellen. De belangrijkste reden hiervoor dat ondernemers en hun adviseurs van oudsher gewend zijn om voor geld bij banken aan te kloppen.

Andere financieringsbronnen zitten nu eenmaal niet in hun systeem. Het is dus hoog tijd dat ambitieuze ondernemers, beleggers en hun adviseurs serieus naar de mogelijkheden van de mkb-aandelen- of obligatiemarkt gaan kijken.

Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. ABN Amro lanceert nieuw leenplatform voor ondernemers
  2. Fonds met MKB-leningen: slimme belegging?
  3. Liquiditeitsproblemen MKB nemen af
  4. MKB-bedrijven kiezen vaker alternatieven voor banklening
  5. ‘Overheidsgaranties leiden tot ongelijk speelveld voor alternatieve leenplatformen’