Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

MKB-beleggen in de picture

Wat levert de crisis op? Innovatieve manieren van bedrijfsfinancieringen en beleggen. Genoeg voor een herstel?

Opstand in ondernemersland: Hans Biesheuvel (ex-MKB Nederland) komt met nieuwe lobbyclub ONL en Jan Hommen (ING) en Hans Wijers  (ex-Akzo Nobel) en friends lanceren een MKB-stimuleringsfonds, Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK). Het is duidelijk dat ondernemers in Nederland de crisis en het zwalkende regeringsbeleid zat zijn, hun eigen plannen nu vooraan op de agenda willen en vooruit willen.

Een daarvan, eentje die in ieder geval ook beleggers raakt, is de financiering van al die bedrijven. Geld uitlenen aan bedrijven kon overigens al via NPEX, de MKB-beurs, via crowdfunding, startupacademies en allerlei andere nieuwe manieren van kapitaalvoorziening. Als je dit lijstje leest, weet je meteen wat de crisis ons in ieder geval oplevert; innovatieve manieren van bedrijfsfinancieringen en nieuwe manieren om te beleggen.

Vanaf deze week kunnen starters en bestaande ondernemingen met financieringsbehoefte zich dus ook melden bij Ondernemend Oranje Kapitaal. Opvallend is dat dit fonds minstens 100 miljoen euro groot wil worden en een groeikapitaal in de vorm van aandelenkapitaal en/of achtergestelde leningen vanaf 250.000 euro aan bedrijven verstrekt. Geen kattenpis, deze bedragen. Het risicoprfiel van het fonds wordt goed in de gaten gehouden.

Niet zelf in start-ups investeren – nee, daarvoor moet je ook over een heleboel kennis, tijd, ervaring en risico-appetite beschikken – en niet samen met private equitypartijen investeren. Verder gelden de  standaardregels.“OOK financiert geen verlieslatende ondernemingen, geen management buy outs en is terughoudend met betrekking tot management buy ins. OOK is voornemens om 10% van haar fondsomvang aan te wenden voor startersfinanciering, maar zal dit doen door middel van een investering in een Venture Capital fonds met een goed trackrecord. OOK doet niet mee aan openbare biedingsprocessen en co-investeert niet met private equity partijen.”

Profteren van kennis
Jammer dat ze trouwens geen buy-ins en -out’s doen. De komende jaren zijn er veel familiebedrijven die zonder (kinder)opvolger zitten. Daar kunnen ze nieuw management en nieuwe investeerders goed gebruiken. Overigens, nog zo’n topondernemer, John Fentener Van Vlissingen pleitte vorige week tijdens zijn speech bij de opening van het collegejaar op Nyenrode vóór het familiebedrijf. Hij noemde vijf redenen waarom die het beter doen dan beursfondsen (goed interview in Elsevier, helaas geen link).

Niet-beursgenoteerde bedrijven, waaronder dus verreweg de meeste MKB-bedrijven,  hebben in ieder geval minder te maken met de waan van de dag en van de volgende kwartaalcijfers. Daarin heeft FvV helemaal gelijk. Maar kijk, veel beursfondsen waren vroeger ook succesvolle familiebedrijven en soms zijn ze deels nog in de familie (HAL, Sligro etc). Van de ondernemerskennis van deze families profiteren beleggers elke dag. Minder succesvolle beursfondsen gaan soms weer terug in de familie (Simac) en zo is de keten weer rond.

Wat het bedrijfsleven echt met een vaartje uit de (leen)crisis zou helpen is een omvangrijk overheidsfonds, zoiets als het Noorse (olie)staatsfonds, dat leningen verstrekt. Het Noorse fonds heeft in ieder geval net een deel van een wolkenkrabber in New York gekocht, dus alleen op hun geld zitten doen ze niet. Of zijn onze ervaringen met staatsinvesteringen recent (ABN Amro, SNS) niet zo goed?

 

 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Noodlijdend Bux gered door ABN Amro
  2. Driewielermaker Carver zoekt nieuwe financiering