Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.

NVM: aanbod winkelruimte stijgt verder

Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen winkelruimte is in de tweede helft van 2012 7% gestegen.

Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen winkelruimte is in de tweede helft van 2012 met 7% toegenomen. Uit cijfers van NVM Business blijkt dat eind 2012 ongeveer 2,1 miljoen vierkante meter winkelruimte te huur of te koop werd aangeboden.

Dat is ongeveer 7% van de winkelvoorraad. De stijging betekent een extra 145.000 vierkante meter winkelruimte die voor koop of huur beschikbaar is gekomen.

Niet alleen het aantal vierkante meters nam toe, ook het aantal winkelobjecten dat werd aangeboden steeg. In een halfjaar tijd is het aanbod van te koop en te huur staande winkelobjecten met ongeveer 240 gestegen tot 6.640 winkels.

Faillissementen in de detailhandel
De redenen voor de toename zijn bekend. De dalende koopkracht in combinatie met de toenemende verkoop via het internet zet de omzet van winkeliers flink onder druk.

Het aantal faillissementen in de detailhandel is in 2012 flink toegenomen. Vooral winkels in de kleding- en schoenenbranche en woninginrichting kwamen in 2012 in de problemen.

Bijna alle provincies zagen het aanbod vorig jaar verder toenemen. De toename was echter het grootst in de provincies Flevoland en Zeeland. Uitzondering waren de provincies Groningen en Utrecht; hier nam de direct beschikbare hoeveelheid winkelruimte af.

B- en C-locaties
Ongeveer 11,6% van de te huur of te koop staande winkels in Nederland is al langer dan drie jaar in afwachting van een nieuwe gebruiker. De Randstad scoort hierin duidelijk beter dan de rest van Nederland. Zo is hier het structurele aanbod gemiddeld 7,7%.

Buiten de Randstand ligt dit percentage op 14,6%. Vooral in Limburg en Friesland is het structurele aanbod hoog met respectievelijk 20 en 18% van de aangeboden winkelobjecten. Uit cijfers van NVM Business blijkt verder dat het structurele aanbod zich voor meer dan 90% op de B- en C-locaties bevindt.

Ondanks dat het aanbod in 2012 sterk toenam, ontwikkelde de vraag naar winkelruimte zich positief. Er werd het afgelopen jaar ongeveer 550.000 m2 winkelruimte opgenomen, 10% meer dan in 2011.

De beleggingsmarkt had echter met een dalend transactievolume te maken. Er werd in 2012 voor ongeveer 937 miljoen euro in winkels belegd, 10% minder dan in het jaar ervoor. Meer dan de helft van het beleggingsvolume had betrekking op winkelcentra.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.