Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.

Rendement Nederlands vastgoed gedaald

Het totaalrendement van Nederlandse beleggingsvastgoed is in 2012 fors gedaald ten opzichte van 2011.

Het Nederlandse beleggingsvastgoed laat in 2012 een gerealiseerd totaalrendement zien van 1,2%. Dit is een relatief forse daling vergeleken met 2011, toen het totaalrendement 3,9% was. Met inachtneming van de inflatie (CPI) van 2,9% is een reëel rendement behaald van -1,6% in 2012, vergeleken met 2,0% in 2011. Dit blijkt uit de donderdag (28 februari) gepubliceerde IPD Nederlandse jaar Vastgoedindex.

Hoewel de index het afgelopen jaar een lager resultaat liet zien vergeleken met andere beleggingscategorieën, waarbij aandelen een rendement behaalden van 19,3%, gevolgd door vastgoedaandelen met 10,7% en obligaties met 8,7% (JP Morgan, zeven tot tien jaar), laat direct vastgoed een outperformace zien ten opzichte van zowel aandelen als vastgoedaandelen over een periode van vijf jaar.

Evenals de afgelopen twee jaar is voor alle sectoren het directe rendement stabiel met 5,4%. De daling van het totaalrendement in 2012 is veroorzaakt door het indirect rendement van -4,%. Het cumulatieve indirect rendement bedroeg -12,6% nominaal over de laatste vijf jaar.

De totaalrendementen zien er als volgt uit:

  • de sector winkels: 4,2%
  • de sector kantoren: -2,7%
  • de sector woningen: 0,6%
  • de sector bedrijfsruimten: 1,5%

Alle individuele sectoren laten een negatief indirect rendement zien, waarbij de sector kantoren met een indirect rendement van -8,8% het laagste indirecte rendement realiseerde.

Arnoud Vlak, managing director van IPD BeNeLux: "In 2012 hebben voor het eerst sinds 2009 alle sectoren tegelijk een afwaardering laten zien van het onderliggende vastgoed. Vooral de sector kantoren toont geen goede resultaten. De toenemende leegstand, een van de belangrijke verklarende factoren voor het indirect rendement, is op een historisch hoogtepunt door de huidige economische neergang en een overproductie van nieuw gebouwde kantoorruimte in de jaren hiervoor."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.