Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.

Duitse steden favoriet bij vastgoedbeleggers

Duitse steden domineren de top-5 van de voor commercieel vastgoedbeleggers meest aantrekkelijke Europese steden in 2013.

Duitse steden domineren de top-5 van de voor commercieel vastgoedbeleggers meest aantrekkelijke Europese steden in 2013. Dat blijkt uit een gezamenlijk jaarlijks onderzoek onder beleggers van Urban Land Institute en PricewaterhouseCoopers (PWC).

Op de ranglijst van 27 Europese steden moet Amsterdam genoegen nemen met een 21e plaats.

Beleggers tonen een uitgesproken voorkeur voor grote West-Europese steden met een internationaal karakter en een sterke economie. München is de meest attractieve stad voor vastgoedbeleggers, gevolgd door Berlijn, Londen, Istanboel en Hamburg. Istanboel, geen West-Europese stad maar wel zeer perspectiefrijk, was vorig jaar favoriet. Toen stond München op nummer twee. De Duitse steden hebben hun riante positie vooral te danken aan hun krachtige economie en hun opverende vastgoedmarkten. Londen is de grootste stijger op de lijst. In 2012 stond de Britse hoofdstad op plaats tien.

Amsterdam bungelt op de 21e plek en is de enige Nederlandse stad op de lijst. De lage plaats van onze hoofdstad is te wijten aan de haperende economie, de hoge leegstand in de kantorensector en de omvangrijke waardedaling, van zo’n 35% sinds de hoogtijdagen. Uitzondering vormt de Amsterdamse hotelbeleggingsmarkt, die beleggers wel als interessant beschouwen. Maar het kan slechter. Onderaan de lijst staan Athene, Lissabon, Dublin, Madrid en Barcelona, allemaal steden in landen die het hardst zijn getroffen door de schuldencrisis.

Het jaarlijkse onderzoek wordt sinds 2003 gehouden. Volgens een analyse van Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, heeft het rapport de afgelopen tien jaar acht keer de beleggingstrends goed voorspeld.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Ondanks corona is winkelleegstand nauwelijks gestegen
  2. Huizenprijzen in vierde kwartaal met 11,6% gestegen
  3. Nog nooit waren de hypotheekrentes zo laag
  4. 'Logistiek vastgoed steeds meer in de stad geconcentreerd'
  5. Annexum neemt winkelpanden Jumbo over