Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Minder krediet voor Europese bedrijven

Bedrijven in de eurozone hebben in november 1,6% minder geld geleend dan een jaar eerder.

Bedrijven in de eurozone hebben in november 1,6% minder geld geleend dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Europese Centrale Bank. De belangrijkste oorzaak blijft nog steeds de schuldencrisis. 

Banken proberen hun buffers te versterken en zijn daarom huiverig om geld uit te lenen. Aan niet-financiële instellingen was in november in totaal 4636 miljard euro uitgeleend, vijf miljard euro minder dan een jaar eerder.

Europa gaat hierdoor steeds meer de kant op van een Amerikaans model voor bedrijfsfinancieringen, waarbij de bank wordt vervangen door alternatieven. Zo haalden Nederlandse bedrijven in de eerste negen maanden van vorig jaar bijna elf miljard euro op met het uitgeven van obligaties, veel meer dan de 6,3 miljard die in heel 2011 aan obligaties werd uitgegeven. Op Europees niveau nam het totale aantal bedrijfsobligaties in 2012 met maar liefst 42% toe ten opzichte van een jaar eerder.  

Ondanks de verminderde kredietverlening zijn banken nog veruit de grootste partij als het gaat om financiering in Nederland.

Kredietstop

In oktober vorig jaar werden de bezuinigingseisen aan banken opnieuw aangescherpt, waardoor kleine ondernemers nu vrezen voor een totale kredietstop in de toekomst. Nederlandse banken moeten in minder dan vier jaar hun balans met tweehonderd miljard euro inkorten.

Aan consumenten werden overigens wel meer hypotheken verstrekt. Huishoudens hadden in november 5247 miljard euro aan leningen en hypotheken. Dat is een groei van 0,4%.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.