Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Spaans vastgoed interessanter

Spanje wil wetswijzigingen om vastgoedbeleggingsfondsen interessanter te maken voor kleine beleggers.

Spanje wil dit jaar versneld een aantal wijzigingen doorvoeren in de wetgeving rondom Spaanse vastgoedbeleggingsfondsen. Dit moet het voor kleine beleggers interessanter maken om te participeren in Spaans onroerend goed. 

Het is de bedoeling dat beheerders van huurpanden geen vennootschapsbelasting meer gaan betalen, net zoals in Nederland. De vastgoedbeleggingsfondsen zijn tevens verplicht om dividend uit te keren aan participanten. Van de winsten gerealiseerd uit de verhuur van vastgoed moet minimaal 80% worden uitgekeerd, terwijl bij winst uit verkoop van panden minimaal 50% moet worden uitgekeerd. De overige winsten zijn volledig voor de aandeelhouders. 

Ook zullen fondsbeheerders verplicht verantwoording moeten afleggen aan de ‘Mercado Alternativo Bursátil’ (MAB), een onderneming die transparantie op de Spaanse vastgoedmarkt probeert te bevorderen. Een beleggingsfonds moet verplicht een onafhankelijke adviseur aanstellen om te rapporteren aan de MAB. 

Nieuwe investeringsmogelijkheden
Spanje was een van de weinige westerse landen waar nauwelijks mogelijkheden waren om in vastgoed te investeren. De Spaanse regering probeerde daarom in 2009 met een eigen versie van de Real Estate Investment Trusts (vergelijkbaar met Nederlandse fiscale beleggingsinstellingen) te komen, maar faalde daarin. De vastgoedfondsen mochten enkel beursgenoteerd zijn en kenden niet het belastingvoordeel dat participatiefondsen buiten Spanje wel kenden. 

De hervorming is voor het jaareinde al goedgekeurd door het Spaanse congres en zal naar verwachting in de loop van het jaar worden doorgevoerd.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. Coronacrisis vooralsnog geen vat op woningmarkt
  2. Aanbod vakantiewoningen met een kwart gedaald
  3. Vakantiehuis kopen: waarop letten?
  4. 33% minder zorgvastgoed verkocht
  5. Huizenprijzen in juni met 7,6% gestegen