Philip Houben is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP), met 69 aangesloten participatiemaatschappijen en 89 geassocieerde leden, die beroeps- of bedrijfsmatig bij private equity-investeringen betrokken zijn. In 2011 trad Houben af als topman van Wavin. Hij stond ruim tien jaar aan hoofd van de marktleider in Europa op het gebied van kunststof leidingsystemen.

Column

2013: Private equity koopt

Private equity-fondsen lopen tegen het einde van hun investeringsperiode, maar zijn nog niet vol belegd. Kansen in 2013.

In de komende weken laten we deskundigen uit de film- vastgoed-, private equity- en scheepvaartsector voorspellingen doen over de markt in 2013. Welke ontwikkelingen zullen er plaatsvinden en waar liggen de grote kansen? 

Vandaag schrijft Philip Houben over private equity en venture capital in 2013.


De onzekerheid zal aanhouden in 2013, zoveel is zeker. Het betekent niet per definitie dat het een slecht jaar wordt voor private equity en venture capital (durfkapitaal). Van 2011 dacht iedereen dat het ook een heel slecht jaar zou worden, maar onderzoeksresultaten van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) lieten achteraf zien dat er in tijden niet zoveel geïnvesteerd en verkocht was.

Daarom kan 2013 best verrassend zijn. Als ik kijk in die flink beslagen glazen bol, zijn er een aantal dingen te verwachten. De politiek zal de financiële sector blijven bombarderen met nieuwe regelgeving en grote fondsmanagers ondervinden daar de consequenties van. Voor dienstverleners kan het een interessant jaar worden, gezien de relatief kleine backoffices van deze partijen.

Daarnaast is er via fondsen in de topjaren 2006/2007 meer geld opgehaald dan in de dertig jaar ervoor bij elkaar. Deze fondsen lopen nu tegen het einde van hun investeringsperiode aan, maar hebben al het kruit nog niet verschoten. Ze beschikken over een grote hoeveelheid dry powder: partijen moeten van hun geld af en gaan hele hoge bedragen voor bedrijven betalen. Dat kan nooit goed zijn voor het rendement, vooral omdat het om zo veel geld gaat. 

Europa durft niet
Het jaarlijkse rapport van Bain & Co. stelt daarentegen dat er genoeg deals te maken zijn door participatiefondsen, waardoor veel nog niet belegd geld een plek zal krijgen. Daarnaast zien we dat een aantal grote private equityhuizen de activiteiten verbreedt. Zo kunt u bij sommige huizen ook steeds vaker terecht voor distressed debt en mezzaninefinanciering. 

Venture Capital-partijen lijken het wat moeilijker te hebben in Europa. Vergeleken met de Verenigde Staten is het voor hen vaak worstelen om kapitaal op te halen. Dat komt voornamelijk door de onzekerheid voor beleggers, die te maken hebben met steeds strengere regels. 

De rendementen op venture capital zijn gemiddeld genomen goed. Spotify, Zalando en ons eigen Nederlandse Thuisbezorgd.nl laten zien dat er veel kansen zijn in Europa. Nederland steekt er positief uit. Zozeer zelfs dat het European Investment Fund (EIF) samen met de Nederlandse overheid een paraplufonds voor Nederlandse partijen aan het opzetten is, het Dutch Venture Initiative (DVI). Het EIF is een serieuze partij en stelt hoge (rendements-)eisen. De bedoeling is dat zij andere partijen overtuigt om ook in venture capital te beleggen.

Gezondheidszorg interessant
In Nederland is het momenteel stil op de middenmarkt voor private equity en venture capital. De dry powder-problemen zijn voor de Nederlandse markt echter beperkt. In de ICT- en de energiesector zie ik nog steeds veel gezonde activiteit.

Omdat na 2025 de Nederlandse gasproductie onvoldoende zal zijn voor de binnenlandse vraag is het essentieel om nu in alternatieven te investeren. Demografische trends maken investeringen in de gezondheidszorg interessant als langetermijninvestering. Daarom zijn we blij dat het nieuwe kabinet het wetsvoorstel om winstuitkering in de zorg beter te regelen opnieuw oppakt.

Kansen genoeg, ook voor bedrijven die nu verlies lijden, maar door risicokapitaal weer winstgevend kunnen worden. Zeker nu de afdelingen ‘bijzonder beheer’ van banken lijken uit te puilen.  Nu we het toch over banken hebben. Ik ben heel benieuwd hoe het gat dat de banken laten liggen opgevuld gaat worden.

Het is duidelijk dat de overheid of de beurs daar geen grote rol kunnen spelen. Ik kijk met belangstelling naar initiatieven voor kredietunies en crowdfunding en zie zeker mogelijkheden tot samenwerking. Ik ga er van uit dat groei en innovatie voorlopig voor het grootste deel geproduceerd zal moeten worden door participatiemaatschappijen. Vooralsnog heeft Nederland het kapitaal en de kunde in huis om dat ook te doen!

Philip Houben is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP), met 69 aangesloten participatiemaatschappijen en 89 geassocieerde leden, die beroeps- of bedrijfsmatig bij private equity-investeringen betrokken zijn. In 2011 trad Houben af als topman van Wavin. Hij stond ruim tien jaar aan hoofd van de marktleider in Europa op het gebied van kunststof leidingsystemen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen