Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Syntrus Achmea stopt bouw studentencampus

Syntrus Achmea Real Estate & Finance ziet af van de ontwikkeling van 1.500 studentenwoningen in Leiden.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance ziet af van de ontwikkeling van 1.500 studentenwoningen in Leiden. Dat meldt de grootste Nederlandse institutionele vastgoedbelegger in een persbericht.

Reden is de geplande introductie door het nieuwe kabinet van het huurplafond van 4,5% van de WOZ-waarde. Bij starters- en studentenwoningen leidt dit volgens berekeningen van Syntrus Achmea tot een verwachte huurdaling van 25%.

In zijn rendementsberekening is Syntrus Achmea uitgegaan van een huurniveau van 380 euro voor een standaard unit van 35 m2. Met de introductie van 4,5% als maximum komt de huur van een dergelijk unit naar schatting uit op 285 euro, bijna 25% lager dan begroot (nog zonder de verhuurderheffing). ‘Het rendement is daarmee onvoldoende om aan de toekomstige verplichtingen van het pensioenfonds te voldoen. Wanneer het pensioenfonds zijn investering daadwerkelijk staakt, heeft dit enorme gevolgen voor de hoeveelheid beschikbare studentenwoningen in Leiden en daarmee voor de gemeente, maar ook voor de bouwer van dit project, Ballast Nedam.’

De institutionele beleggers, verenigd in IVBN, roepen het kabinet op de maatregel snel in te trekken. ‘Dit is desastreus voor de huurwoningbeleggingsmarkt. Ook onze leden zullen hierdoor keihard worden getroffen. Ten eerste moeten ook wij een verhuurderheffing betalen. Bijna 50% van het institutionele bezit valt onder de liberaliseringsgrens van 665 euro, dus dat wordt een gigantische last. Het eerste jaar zal het om zo’n 40 euro per woning gaan maar in 2017 om 400 euro, bijna een maand huur. Ook de WOZ-methodiek pakt dramatisch uit. Daardoor zullen wij voor een deel minder huur mogen vragen. Door de dalende woningprijzen zal bovendien een steeds groter deel van ons bezit met die heffing worden geconfronteerd’, aldus IVBN-directeur Frank van Blokland.

Van Blokland verwacht niet dat de maatregel al per 1 juli 2013 wordt ingevoerd. ‘Minister Stef Blok van Wonen maakte gisteren bekend dat hij pas voorjaar 2013 met een uitwerking van de nieuwe maatregelen komt. Tegen die tijd hoop ik dat hij op andere gedachten zal zijn gebracht.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober