Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

SNS wil ‘bad bank’ voor vastgoed

SNS onderzoekt mogelijkheden om Property Finance buiten de bank te plaatsen door een ‘bad bank’ op te richten.

SNS Reaal onderzoekt de mogelijkheden om vastgoeddochter Property Finance (PF) buiten de bank te plaatsen door een zogenaamde ‘bad bank’ op te richten. Dit meldt het Financieele Dagblad woensdag. 

Volgens de krant zoekt de bank met De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs naar mogelijkheden om zijn staatssteun ter waarde van 848 miljoen euro terug te betalen aan de Nederlandse staat. Dit moet voor het einde van 2013 gebeuren. De aanhoudend grote verliezen bij vastgoeddochter PF belemmeren de bank om hiervoor voldoende kapitaal vrij te spelen. 

De oprichting van een bad bank is niet eenvoudig, zo stelt het FD. SNS Reaal moet investeerders vinden die bereid zijn het risico van de portefeuille van circa 4,8 miljard euro over te nemen.

Volgens de zakenkrant heeft De Nederlandsche Bank in nauw overleg met SNS Reaal de drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro gepolst of zij bereid zijn bij te dragen aan deze oplossing. De drie hebben afhoudend gereageerd, aldus het FD, omdat de potentiële verliezen van de portefeuille ongewis zijn. Een oplossing, zo zeggen bankiers, kan zijn dat de overheid zich (deels) garant stelt. Dat ligt weer gevoelig in de Tweede Kamer.

Gerucht
In vastgoedkringen ging al eerder het gerucht dat er werd gewerkt aan het opzetten van een bad bank. Voormalig hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, Ruud de Wit, is positief over de oplossing. “De bad bank zelf kan op den duur worden doorverkocht aan buitenlandse partijen of zelfs naar de beurs worden gebracht. In de portefeuille zitten aantrekkelijke objecten, posities en projecten, die bij het aantrekken van de markt profijtelijk kunnen zijn. Zeker als de prijs eerst verder naar beneden is gebracht. Daarnaast levert de portefeuille van die bad bank nog altijd een aantrekkelijke cash flow op, iets waar veel beleggers in deze zware tijden beslist oog voor hebben.”

Het is volgens hem noodzakelijk dat SNS ingrijpt. “Het is wel duidelijk dat als er nu niet drastisch wordt ingegrepen bij SNS Reaal, de Nederlandse staat bij een faillissement van de bank-verzekeraar aan het kortste eind trekt,” zegt De Wit. “Na de DSB van Scheringa nog een bank, en in dit geval nog wel een systeembank, die het niet redt, zal de reputatie van de Nederlandse financiële sector er in ieder geval niet beter op maken.”

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober