Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Spaanse bad bank een ‘kostbaar zoethoudertje’

Spanje gaat de bankensector hervormen en richt hiervoor een ‘bad bank’ op. Een goed idee?

Het Spaanse kabinet heeft vrijdag ingestemd met een hervorming van de bankensector, waaronder de oprichting van een zogeheten ‘bad bank’. Een goed idee?

In de bad bank worden onder meer slechte leningen van kredietverstrekkers en vastgoed ondergebracht. Spaanse banken zitten met steeds meer dubieuze leningen en slecht verkoopbaar vastgoed in hun maag, sinds de huizenbubbel in 2008 barstte en het werkloosheidspercentage steeg tot bijna 25%. 

Een bad bank kan dan het begin zijn van een oplossing voor Spanje. Deze zal tien tot vijftien jaar blijven bestaan en kan op den duur worden doorverkocht aan andere partijen of zelfs naar de beurs worden gebracht. In de portefeuille zitten objecten, posities en projecten, die bij het aantrekken van de markt profijtelijk kunnen zijn, aldus Ruud de Wit in een recente column. Zeker als de prijs eerst verder naar beneden is gebracht. 

In Zweden, dat begin jaren ’90 werd getergd door een vastgoedcrisis, pakte het oprichten van een dergelijke bank goed uit. Het was een snelle oplossing, die op korte termijn weliswaar grote gevolgen had (een begrotingsoverschot van 4% sloeg in drie jaar om in een tekort van 13%) maar na vijftien jaar goed uitpakte, zo weet HP/De Tijd te melden.

De economie trok weer aan en de koersen van (bank)aandelen stegen fors, waardoor de Zweedse regering deze met flinke winst winsten kon verkopen. Dat zit er volgens HP niet in voor Spanje, alleen al omdat devaluatie als wapen om de export te bevorderen binnen de euro niet mogelijk is. 

Zoethoudertje
Eurolanden beloofden Spanje vorige maand maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten om de banken te versterken. Volgens Europees Commissaris Olli Rehn tonen de nieuwe initiatieven aan dat Spanje vastbesloten is zich aan de voorwaarden voor die steun te houden. Hij benadrukt dat een gezonde bankensector noodzakelijk is voor economisch herstel in Spanje.

Een ‘kostbaar zoethoudertje’ noemt The Wall Street Journal het reddingsplan, een plan dat volgens de krant meer rekening met de schuldeisers houdt dan met de belastingbetaler. Al zwoer minister van Financiën Luis de Guindos dat er met de maatregelen geen extra kosten gemoeid zijn voor belastingbetalers. 

Het is echter geen garantie, zo blijkt ook uit de in opspraak geraakte National Asset Management Agency (NAMA). De Ierse bad bank wordt ondermeer beschuldigd van ondoorzichtige boekhouding, nadat bleek dat NAMA in nog geen drie jaar ruim 115 miljoen euro uitgaf aan consultants. De bank haalde hiermee de woede van politici en burgers op de hals. 

Een eerste stap met het oprichten van de Spaanse bad bank lijkt gezet, maar biedt nog geen zekerheden voor de toekomst. 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.