Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Vergeet alles wat u denkt, d.i.t. is reden waarom rentes dalen?

Het is zo'n heerlijke, simple & stupid verklaring, dat ik bijna geneigd ben het meteen het voordeel van de twijfel te geven.

Het is zo'n heerlijke, simple & stupid verklaring, dat ik bijna geneigd ben het meteen het voordeel van de twijfel te geven. Twee Bloomberg-auteurs houden de rentefratsen dit jaar puur op overheidsbegrotingsperikelen. Nu ze dat zo zeggen, zo heurt het eigenlijk ook en was vroeger heel normaal en gangbaar.

Maar dat was vroegâh! Om een lang verhaal kort te maken: in het hele stuk komt u de naam Fed niet tegen. Echt! waar komt u dat nog tegen anno nu? Dat alleen al vind ik vrij verfrissend. Of het klopt, weet ik over zoveel jaren. Citaat.

In fact, it’s the sharp upwards move that starts to look weird. The move upwards that took place between the U.S. presidential election in November and early in the Spring coincided with a Democratic sweep of Georgia and the flipping of the Senate into Democratic control.

That set off a ton of speculation that Democrats would push through a fiscal-heavy agenda — all while the Federal Reserve kept policy relatively easy, which contributed to expectations for higher growth and more inflation and therefore higher yields at the long-end.

The Bear Traps report points out that higher yields as politicians coalesce around an agenda isn’t necessarily a new dynamic. In fact they say the yield curve has a history of steepening as control of the U.S. government shifts from two parties to one party.

That’s exactly what happened in late 2016, when President Donald Trump won the presidency with Republicans in control of both the Senate and the House of Representatives.

Oordeel zelf maar: klopt het? Dit is de Amerikaanse Ten Year Treasury Yield:


Hier de bron:

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.