Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Acomo, dividend, super cycle, een Strong Buy en veel grafieken

Het kan zomaar dat we achteraf concluderen dat met die enorme dividendverlagingen van Olies en Acomo de volgende super cycle in commodities is begonnen.

Acomo, dat ik zelf altijd De Kleine VOC noem, staat vandaag aardig hoger. Misschien heeft het iets te maken met de Strong Buy die collega Martin Crum afgeeft. Kleine(re) aandelen op het Damrak en analistenadviezen, dan wil de koers het nog wel eens op de heupen krijgen.

Als ING, ABN Amro, Kempen, KBC en sporadisch Kepler Cheuvreux en Berenberg het advies en het koersdoel voor een AScX-aandeel of een lokaaltje veranderen, zijn zelfs double digits gewoon. Misschien moet u nog eens nadenken over een IEX premiumabonnement, want onze desk - hint - volgt ook veel kleine aandelen.

Acomo dus, dat is ook een (soft) commodity-aandeel en is al heel lang genoteerd. Beetje hetzelfde verhaal als Shell door de jaren heen: de commodityprijzen stijgen en dalen, schieten per saldo niet veel op (door de eeuwen heen zelfs), maar er is goed geld aan te verdienen én dividend mee te betalen.

Zie maar Acomo versus de AEX. In prijzen doet de index het veel beter, maar herbelegd... Het is af en toe zeker ook met bloed, zweet en tranen, maar zonder is er nu eenmaal geen rendement te maken.


Hier de eerlijker logaritmische grafiek.


Commodities zelf scheppen geen waarde schreef ik al, maar dat doet Acomo wel mét commodities. Hier het aandeel versus de breedgespreide en gewogen Bloomberg Commodity Index. De hele super cycle van 1990 tot 2010 en weer terug leest u hier niet eens aan af!


Acomo is ook wel eens de dividendkoningin van het Damrak genoemd. Dan is ze wel vorig jaar afgetreden, zoals u ziet... Oranje is dividend per aandeel en blauw is dividendrendement. Mijn data gaan niet verder terug.


Dividendprinses
vind ik zelf beter, want dit is geen Dividend Aristocrat. Daar is juist een mooie dividendgroei voor nodig. Johnson & Johnson is hier hét schoolvoorbeeld van. Stairway to heaven noemde iemand dit eens een keer en ik neurie er spontaan de Stars Spangled Banner van.


Als extraatje, nog een reden waarom ik van Kleine VOC spreek. Dat u weet waar die mooie Amsterdamse grachten vandaan komen.

Nog meer beeld: handelen voor kortetermijn-koerswinst is wat anders, maar veel beter dan in commodities zelf kunt u volgens mij in commodity-aandelen beleggen. Ik vergelijk hier onze aandelen met diezelfde index. Ik reken vanaf de beursgang van Aperam, dus dit een beetje een kort track record.


Het kan zomaar dat we achteraf concluderen dat met die enorme dividendverlagingen van Olies en Acomo de volgende super cycle in commodities is begonnen. En dan kan de Kleine VOC lucratief blijken. Het risico is simpel: dat commodites slecht presteren. Klein aandeel, dus neem sowieso niet groot positie.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.