Column

Windpark zoekt investeerder “zonder shortcuts”

Investeren in duurzame energie vooralsnog met horten en stoten. Een nieuw crowdfundingplatform wil daar verandering in brengen.

Er is genoeg beleggerspotentieel voor duurzame energie, zolang het imago van de sector geen grote deuken oploopt, zegt Enrique Aparicio Torres van crowdfundingplatform duurzaaminvesteren.nl.

Als er één sector is waar particuliere beleggers warm voor zouden moeten kunnen lopen dan is het schone energie wel, zou je zeggen. Het is een groeimarkt, de overheid wil er graag meer van zien en het appelleert aan duurzame motieven - door te investeren ook nog de wereld een stukje beter maken.

Toch gaat het beleggen in duurzame energie vooralsnog met horten en stoten. Eneco wilde zó graag al voor de zomervakantie beginnen met beleggers werven dat het al ging adverteren voor een prospectus voorhanden was. Meewind worstelde ondertusen met het verplichte AFM-riscoprofiel, dat op veel lagere risico's duidde dan daadwerkelijk het geval is.

Snel beleggers werven

Het resulteerde tot twee maal toe in kritische opmerkingen van IEX-columnist Marcel Tak (Wie waagt die wind en Meer rente als het harder waait). Een paar kritiekpunten over de informatievoorziening betekenen niet meteen dat het slechte beleggingen zijn, maar voor de duurzame beleggingssectior is het wel vervelend als de krantenkoppen vooral hierover gaan.

Zonde, zegt Enrique Aparicio Torres, “want je hoeft echt geen shortcuts te nemen om aan wat extra klanten te komen. Er is in deze markt genoeg voor iedereen de komende jaren. Je moet alleen wel zorgvuldig opereren, want als het imago van deze sector deuken oploopt, dan wordt het moeilijk.”

Ook voor Aparicio Torres zelf, want hij biedt sinds kort ook investeringsproposities in windparken aan, via het nieuw opgerichte platform duurzaaminvesteren.nl. Een platform dat zich in de woorden van de oprichter tussen crowdfunding en beleggen beweegt.

Nuttig proces

Mét AFM-vergunning, dat wel, want het werd Aparicio Torres tijdens de bouw van het platform duidelijk dat beleggers daar zeer aan hechten. “Eigenlijk was die vergunningaanvraag, die vier maanden duurde, een heel nuttig proces, want de AFM stelt allerlei hele goede vragen waardoor je gedwongen wordt om echt goed na te denken over wat je aanbiedt en hoe je dat doet.”

Het resulteerde in een online platform, waar beleggers kunnen intekenen op diverse duurzame energieprojecten en waar een notaris overziet dat gestort geld ook daadwerkelijk belegd wordt.

Vooralsnog bestaat het aanbod uit Nederlandse windparken van aanbieder Yard, die tevens strategisch partner is. Het gaat om obligatieleningen met een looptijd van vijf jaar, die jaarlijks 6% rente uitbetalen. Een project in Vlaardingen is inmiddels gesloten omdat de benodigde 380.000 euro binnen is, een project in Duiven, waarvoor 520.000 euro nodig is, staat nog open voor beleggers.

In de toekomst moeten daar meer projecten bijkomen, ook van andere aanbieders dan Yard. In principe gaat het wel altijd om energie-infrastructuur, zegt Aparico Torres. “Ik kom zelf uit de energiesector en ik blijf wel bij waar we verstand van hebben.”

Geen ontwikkelingsprojecten

Dus op duurzaaminvesteren.nl geen crowdfunding voor duurzame restaurants en andere modieuze cleantech-startups? “Nee. De financiering van jonge bedrijven vind ik sowieso te lastig. Wat is de levensduur van een koffiebar op de hoek? Wat wij bieden is voorspelbaar, het is duurzaam en heeft een lange levensduur. Zo’n windmolen gaat een jaar of 20 mee. De looptijd van deze obligatie is vijf jaar. Hij stopt daarna niet met draaien. Dus zelfs in het geval dat de opbrengst tegenvalt, ben je niet je geld kwijt, het kan dan hooguit wat langer duren.”

Belangrijk, zegt Aparicio Torres, is dat beleggers geen ontwikkelings- of vergunningsrisico’s lopen. "Projecten die nog moeten worden ontwikkeld of waarvoor nog concessies moeten worden verleend bieden wij niet aan."

“Dat past niet bij een particulier. In dat proces moet je zoveel risico’s doorgronden, dat is niet te doen is voor een niet-professionele partij. Pas als dat is afgerond wordt het interessant voor particulieren, want zodra de ontwikkeling klaar is en de vergunningen zijn geregeld gaat het alleen nog maar om energie opwekken en loop je niet langer het risico dat het hele project niet doorgaat.”

Burgerinitiatieven

Het is een van de redenen waarom Aparicio Torres kansen ziet in het fenomeen burgerparticipatie. Onder andere om Nimby-gedrag [not in my backyard - red.] met betrekking tot windmolens tegen te gaan is in het SER Energieakkoord vastgelegd dat burgerparticipatie verplicht gaat worden bij het realiseren van windmolenparken.

“Tegelijkertijd zie je dat veel gemeenten en provincies nu grote energiefondsen hebben opgericht, uit de opbrengst van de verkoop van Nuon en Essent. Dat geld is vaak ge-earmarked voor investeringen in duurzame energie. Het zou een mooie constructie zijn in het kader van burgerparticipatie als deze fondsen de projecten door de opstartfase trekken, om het daarna als relatief minder riskante investering aan particulieren over te dragen.”

Daar richt duurzaaminvesteren.nl dan graag een etalage voor in, maar, benadrukt Aparicio Torres, de belegger moet zelf de afweging maken welke projecten wel en niet voor hem geschikt zijn. “Wij screenen aanbieders natuurlijk wel, dat moet van de AFM, en we doen ook een passendheidstoets. Want als dit je laatste euro’s zijn is dit misschien niet een geschikte belegging.”

En wat kost het om zaken te doen via het nieuwe platform? “De huidige aanbieding van Yard rekent 3% emissiekosten,” zegt Aparicio Torres. “Dat is eenmalig bij inschrijving. En mocht een emissie niet doorgaan omdat er te weinig belangstelling voor is, dan brengen we die kosten uiteraard niet in rekening.”

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’