Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.

JLL: winkelhuurprijzen dalen voor vierde jaar

Onderzoek van Jones Lang LaSalle wijst uit dat de tophuurprijzen voor solitaire winkelunits in 2013 gemiddeld zijn gedaald.

Onderzoek van Jones Lang LaSalle wijst uit dat de tophuurprijzen voor solitaire winkelunits in 2013 gemiddeld zijn gedaald, net als in de drie jaar ervoor. De verminderde vraag naar A1-winkelunits in vooral middelgrote en kleine steden, maar ook in grote steden, ziet de internationale vastgoedadviseur als oorzaak.

Anders dan voorgaande jaren was er in 2013 geen groei van de tophuurprijzen van solitaire winkelruimten in de grootste winkelsteden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht bleven de tophuurprijzen van de meest populaire winkelstraten stabiel en bleef de ontwikkeling van tophuurprijzen achter bij de inflatie.

Toch heeft de tophuur van solitaire winkelunits in enkele winkelstraten in Nederlandse binnensteden een positieve groei doorgemaakt. Dit zijn volgens JLL de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en de Hoogstraat en het Noordeinde in Den Haag. Ondanks de economische crisis willen veel retailers zich in deze straten vestigingen. Daarbij gaat het vooral om internationale retailers. Ook beleggers waren erg actief in de P.C. Hoofstraat in 2013.

Jones Lang LaSalle registreert jaarlijks de huurprijsontwikkeling van de tophuur in bijna 200 straten in 75 Nederlandse steden. Volgens het onderzoek daalde de winkelhuurprijs in deze straten over 2013 gemiddeld met ongeveer 1,85% (niet gecorrigeerd voor inflatie). Deze daling hangt samen met een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het non-food segment. De onderlinge verschillen tussen de steden zijn groot. Zo daalden de tophuurprijzen van straten in de middelgrote en kleine steden in demografische krimpregio's in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg het sterkst.

De tophuur (per m2 vvo per jaar) groeide in 2013 het meest in:

 1. Hoogstraat Den Haag - 1.050 euro
 2. P.C. Hooftstraat Amsterdam - 1.550 euro
 3. Noordeinde Den Haag - 750 euro.

De tophuren (per m2 vvo per jaar) van de zes belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn:

 1. Kalverstraat Amsterdam - 3.050 euro
 2. Beursplein Rotterdam - 1.800 euro
 3. Grote Staat Maastricht - 1.675 euro
 4. De Lange Elisabethstraat Utrecht - 1.650 euro
 5. Spuistraat Den Haag - 1.450 euro
 6. Demer Eindhoven - 1.450 euro.
Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

 1. Koophuizen ruim 9% duurder in oktober
 2. 5 trends in Europees vastgoed
 3. Huizenprijzen met 8,6% gestegen ondanks crisis
 4. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
 5. Woningen in augustus 8,2% duurder