Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Europese huizenmarkt onder de loep

Vijf jaar geleden stonden de Europese huizenprijzen sky high. Nu is het marktbeeld wisselend. Duitsland en Engeland goed, rest bagger.

Het is alweer vijf jaar geleden dat de huizenprijzen in Europa op hun hoogtepunt waren. In sommige landen lag de instortende huizenmarkt ten grondslag aan de crisis- buiten Europa in Amerika, en binnen onze eigen verenigde Europese staten in Spanje en Ierland. Daar waren de prijzen precrisis ook het meeste opgelopen.

Sindsdien is het kommer en kwel in alle sectoren en bijna alle landen.Waar moeten beleggers naar kijken als ze kansen zoeken op de Europese huizenmarkt? Volgens een Europees huizenprijsrapport van Goldman Sachs zijn de perspectieven in Duitsland en Engeland het beste.

Niet verrassend, want de Duitse huizenmarkt is niet oververhit geraakt (en zal dat door het conservatievere financieringssysteem ook niet zo snel worden) en de Britse markt heeft een aanbodtekort en huren is daar volgens GS relatief duur. Kopen is daar dus een prima alternatief.

Standard & Poor's verwachten ook het meest van de Duitse huizenmarkt. In hun rapport 'House Prices Are Still Falling In Most European Markets As The Recession Bites' schrijven ze: "De Duitse huizenmarkt zaldit jaar met 3% stijgen en verwachten wij een stijging van de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk van 2,5%, terwijl België in een positieve situatie zal verblijven. Door de slechte algemene economische situatie verwachten wij dit jaar en volgend jaar een daling in huizenprijzen. Volgens onze becijfering, zal Spanje dit jaar het hardst getroffen worden ten gevolge van deze daling (-8,0%), gevolgd door Nederland (-5,5%), Frankrijk (-4,0%), Portugal (-3,5%) en Italië (-3,0%).

Nog gen bodem
Kijk, dat is wel een tegenvaller. De bodem van onze huizenmarkt, die toch al meerdere keren is aangekondigd, lijkt dus nog niet in zicht, met 5,5% eraf dit jaar. Het S&P rapport zegt: "De Nederlandse huizenmarkt kende in de eerste drie maanden van 2013 een daling van -8,3%  in vergelijking met vorig jaar, en meer dan -18% sinds haar piek in 2008.Ook daalde sinds januari het aantal transacties met -11,6% in vergelijking met vorig jaar tot 37,977 wat gelijkstaat aan de helft van transacties tussen 2000 en 2006. Op lange termijn voorspellen wij dat de huizenprijzen dit jaar zullen blijven dalen en dat deze daling volgend jaar zal afnemen. Daarentegen, verwachten wij dat de prijzen in 2015 weer zullen toenemen, als, de betaalbaarheid van het woningaanbod en de economische situatie verbeteren. De prijs-tot-huur ratio was net boven 12% in maart van dit jaar, terwijl de prijs-per-inkomen ratio van 28% nog steeds boven het gemiddelde staat."

Een huis kopen binnen de landsgrenzen zou dit jaar dus aantrekkelijk kunnen zijn, mits u niets hoeft te verkopen natuurlijk. (lees nog wel even de columns van Jos Koets op IEX. Er is veel onduidelijkheid over de hoogte en duur van de renteaftrek bij starters en doorstromers). Als u vastgoed bezit in Duitsland of Engeland, kunt u dat, naar het lijkt, rustig aanhouden.

En een tweede huisje kopen in een van de zuidelijke Europese landen is wellicht ook nu helemaal geen slecht idee. Als u dat al van plan was tenminste. Keuze te over in ieder geval, tegen lagere prijzen. Misschien dat de prijzen volgend jaar nog wel wat verder zakken, maar als u niet meer kunt wachten met aanschaffen, moet u dat risico voor lief nemen.

 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober