Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Overheid baat bij redding ING

Het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt is gunstig voor de Amerikaanse én de Nederlandse overheid.

Het herstel op de woningmarkt in de Verenigde Staten legt de Amerikaanse en Nederlandse overheden geen windeieren, bleek vorige week. De geredde hypotheekverstrekker Fannie Mae keert bijna 60 miljard dollar dividend uit, terwijl Nederland de Amerikaanse rommelportfolio van ING met winst kan verkopen. Terwijl de crisis op de Europese woningmarkt naar verwachting nog zeker een jaar zal aanhouden, trad het herstel op de Amerikaanse markt al twaalf maanden geleden in met een prijsstijging van ruim 10%.

De prijsstijging is goed nieuws voor de Amerikaanse en Nederlandse overheden. Beide overheden moesten na de val van Lehman Brothers in september 2008 banken en hypotheekverstrekkers redden. De Verenigde Staten trokken er bijna 200 miljard dollar voor uit om de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac (ongeveer 2 biljoen dollar aan verstrekte hypotheken) van de ondergang te redden. De Nederlandse staat redde in januari 2009 ING van een faillissement door het risico van zijn subprime-portefeuille van 27,7 miljard euro op zich te nemen.

Fannie Mae maakte bekend dat bijna 60 miljard dollar aan dividend aan de Amerikaanse staat wordt uitbetaald. In totaal is nu 95 miljard dollar van de ontvangen noodsteun afgelost. Branchegenoot Freddie Mac betaalde de helft van de 72 miljard dollar steun terug.

De Nederlandse overheid kan de begin 2009 van ING overgenomen Alt-A RMBS-portfolio met een kleine winst verkopen, liet ING uitlekken naar Het Financieele Dagblad. De staat kocht destijds 80% van de portefeuille van 27,7 miljard euro met een korting van 10%, hoewel het juridische eigendom bij ING bleef.

Nu de marktwaarde van deze portefeuille van 20 miljard euro dankzij de goede vooruitzichten op de Amerikaanse woningmarkt is gestegen, kan de overheid in theorie honderden miljoenen euro’s winst boeken. De resterende 20% heeft ING met de verkoop van ING Direct vorig jaar al afgestoten. ING wenst een zo spoedig mogelijke verkoop van die 80%, terwijl de overheid naar verluidt met een latere verkoop een hogere winst hoopt te boeken. De bank-verzekeraar wil echter af van de strafrente en de door de Europese Commissie opgelegde marktbeperkingen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.