Terug naar discussie overzicht

Koffiekamer

Zilver bestek, goede diepte-investering?

19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Skater
0
Mijn vriendinnetje heeft (te veel) cash gespaard voor een schooljuf, en staat open voor een investering. Moet er niet aan denken dat daar elk jaar 7% van weg infleert, al jarenlang.
Ze wil al een tijd een mooi couvert kopen, en ik dacht dat zilver misschien 2 vliegen in 1 klap slaat. Voor een vrouw een wat aantrekkelijkere uitgave dan een paar honderd dezelfde munten die je nieteens vast moet pakken, of erger: baartjes.

Zoals je in een huis kunt wonen en tegelijk als investering beschouwen, geldt hetzelfde op kleinere schaal voor tafelzilver? Ja, het ís te stelen idd...

Iemand ervaring met de aanschaf van (mooi) zilver, oud danwel nieuw? Hoe dicht kun je op de spotprijs komen, en wat is een reëel zilvergehalte? Verzilverd lijkt me een valkuil, maar veel meer vond ik niet bij mijn klikrondje zojuist.

Is historisch de waarde van redelijk bestek een factor van spot, of kruipt het er bij hogere spotprijzen dichter tegenaan?

Dank!
[verwijderd]
1
zilver in de vorm van bestek, dienbladen, thee/koffiepotten, melk en suikerkannen etc. is een prima manier om indirect in zilver te beleggen. Als gebruiksvoorwerp nuttig, mogelijk ook erg mooi en zilvergehalte zorgt altijd voor de nodige basiswaarde.

De keuze is divers, maar zo ook de prijzen; antiek/design kost meer dan de zilverwaarde alleen. Smaak kent soms geen prijs, maar wees je bewust van waarde van (gewild) antiek op langere termijn. Ook zijn er trends, waardoor iets tijdelijk -in- is en daarmee de prijs hoger (of lager indien -uit- de mode).

In economische hoogtijdagen wordt meer en makkelijker extra geld uitgetrokken voor antiek/design, maar in economisch laagtij weer niet.

Indien het vnl om zilverwaarde gaat; hou rekening met sloopwaarde. Dit ligt doorgaans lager dan omgerekende spotprijswaarde. Slopen/smelten/zuiveren kost nu eenmaal geld en dat kan varieren door hoeveelheid en kwaliteit(gehalte zilver/legering danwel vervuiling).

Doorgaans hoe hoger het gehalte des te relatief meer edelmetaalwaarde (al zie je bij munten soms andere verhoudingen; munten die als belegging intact worden gehouden kunnen meer 'sloopwaarde'betekenen, maar soms ook door groter aanbod en daarmee goedkopere smeltprocessen.
Een idee van zilversloopprijzen (prijzen op basis van bruto gewicht): prakkenedelmetaal.nl/index.php?op=vie...

Zilver is lastig te toesten (anders dan goud). Het gehalte exact vaststellen moet m.b.v. kostbare apparatuur. Toetswater voor zilver geeft wel zilverinhoud, maar niet exact gehalte aan.
Zilver kent verschillende gehaltes en wordt vnl herkent door merkjes (ook na te maken, dus je moet kenner zijn om hierop te vertrouwen)

-1e gehalte 925 delen op de 1000 (Sterlingzilver), maar oudere 1e gehaltes lagen ietsje hoger 934 delen op de duizend.
-2e gehalte 835/1000 (veel oude sieraden)
-3e gehalte 800/1000 (veel bestek)

Bij muntgeld kunnen lagere waarden veel voorkomen zoals Juliana(ook veel Wilhelmina)zilver: 720/1000 of 640/1000, 500/1000 etc. etc.


Veel gebruikszilver is of al vd (rommel)markten afgestroopt of men heeft de prijs soms flink opgeschroefd.

Verzilverd moet je ook mee oppassen. Aan de buitenkant vaak niet te zien.
Veel verzilverde spullen hebben merkjes die erop wijzen; plated, electroplated, soms afgekort (EP)...een boekje met bekende merkjes kan helpen, net als in sommige gevallen een magneetje (niet heilig!)

Electroplate-techniek is al best oud, dus ouderdom zegt niet veel.

succes met zoeken en keuzes
The Duck Master
0
Hier kun je continu de spotprijzen van de gekende gehaltes zilver volgen zodat je weet wat je ongeveer per kilo bestek mag betalen.
Let wel op dat er in een zilver mes maar 8 gram zilver zit, het lemmet is van staal en het handvat gevuld met teer.
Helaas kwam ik daar pas achter toen ik het liet omsmelten en er ineens 1,5 kilo minder zilver in de partij zat dan ik dacht gekocht te hebben :)
[verwijderd]
0
quote:

The Duck Master schreef op 27 mrt 2012 om 11:41:


Hier kun je continu de spotprijzen van de gekende gehaltes zilver volgen zodat je weet wat je ongeveer per kilo bestek mag betalen.
Let wel op dat er in een zilver mes maar 8 gram zilver zit, het lemmet is van staal en het handvat gevuld met teer.
Helaas kwam ik daar pas achter toen ik het liet omsmelten en er ineens 1,5 kilo minder zilver in de partij zat dan ik dacht gekocht te hebben :)doorgaans lak (geen teer). Ook kalk komt voor.

Het nettogewicht of gewichtsverhouding is per item verschillend en daar zit geen constante in; ik had bijv. eerder een mes van 65gram bruto, maar na demontage van roestvrijstaal lemet en wegnemen van lak, bleef er plm 20gram 2e gehalte zilver over...nu 11euro aan sloopwaarde.

Heften van bestek en kaarskandelaren zijn berucht vanwege hun vulling.
Daarbij zijn de meslemetten vaak van (roestvrij)staal.
[verwijderd]
0
gewoon bullion aanschaffen en begraven 50/50 .999 goud en zilver Wiener philarmonikers of Canadian Maple Leafs, of alles op een deposito zetten
[verwijderd]
0
Oja, als je in papier durft te blijven is CEF central fund canada een fijne, zit ze meteen in USD en 50/50 goud zilver, plus je can met een paar muisklikken eruit en erin.
Skater
0
Dank voor de tips!

@Garrulus
Geheel mee eens hoor, maar het gaat hier op een dame, niet de doemdenker die de vraagt stelt :-)
Nu de zilver-goud ratio nog zo hoog steeds durf ik de gok wel aan me op zilver te richten. Bij lagere ratios wissel is dan wel wat kilobaartjes 1:1 ouncemuntjes.
aandeeltje!
0
Als je het niet gebruikt is het verder een zinloze investering, kun je beter gewoon een klompje kopen. Als je het gebruikt kun je er plezier aan hebben. Een investering zouik het verder niet willen noemen, de kans dat je meer krijgt tzt dan dat je nu betaald en hoeveel meer is niet eens zo groot. Ja als je het 20 x laat vererven en je hebt een bijzondere serie, dan zit er wellicht iets in het vat over 200 jaar.
Je kunt ook een klein bestekje kopen en de rest aan fatsoenlijk eten, dat je te baas gaat met je klein bestekje. Lijkt me veel aangenamer.
Ivanrybkin
0

Prima investering.

Ik zou bij aankoop wel gaan voor bestek in goede kwaliteit. m.n. met de vorken moet je even goed kijken.
Als de tandennog mooi lang zijn en niet schuin afgesleten, dan kun je rustig een paar procent boven de sloopwaarde bieden.

Er zijn veel mensen die een bestek erven en die het nu aanbieden bij de smelters. Als je iets meer betaalt dan de smelters, dan kun je het zo van ze kopen.

Let mbt de referentieprijzen van de smelters wel op.
prakkenedelmetaal.nl geeft heel aardige richtprijzen, maar is niet de hoogst betalende.

Er zijn echter veel partijen die zonder blikken of blozen een boevenprijsje bieden (€80 - 120 per kilo minder dan prakken). De lokale juwelier, klumpers, pandjeshuizen etc. de stand van goudopkopers in winkelcentra zijn helemaal erg.

Qua model geldt : hoe minder franje hoe prijsvaster.

Ivanrybkin
4
en nog een tip.
In duitsland is zilver bestek in overvloed verkrijgbaar via ebay.de

het gehalte is dan meestal.800 en het moet gemerkt zijn met
800 + een halve maan + een kroontje.
of 835 + een halve maan + een kroontje.
of 925 + een halve maan + een kroontje

alleen 800 is per definitie fout. (uiteraard zijn er uitzonderingen, maar die herken je niet zomaar in de eerste maanden zoeken)

andere merkjes die duiden op verzilverd of erger

EPNS
Arg 800
90
60
100
120
200
olifantje
schildpad
paardje
gero zilver of GZ
keltum / posthoorntje
alpacca
The Duck Master
0
Zilver bestek en andere gebruiksvoorwerpen blijft idd zeer link voor leken.
Elk land heeft zijn eigen regeltjes qua merktekens en daarnaast kan natuurlijk elke grapjas zo'n merkje slaan in een inferieur product.
Pas als je het bij bv Drijfhout laat smelten kom je er echt achter wat je precies hebt gekocht en zoiets is enkel rendabel met een flinke voorraad zilver.

Was nog de link met RT quotes vergeten uit mijn vorige post:
www.zilver-inkoop.nl/quotes.html
aandeeltje!
0
Het is net zoals met juwelen. Is het niet bijzonder dan is het een slechte investering. Probeer maar eens een 2e handsje te slijten, als je hem zelf ook al niet aantrekkelijk hebt gekocht ga je me verlies de deur uit.
Mocht je doel zijn iets te verdienen kun je beter andere dingen doen. Vind je het mooi, ja doen. Heb hier ook een flinke doos vol. Gewoon voor de gebruik.
voda
0
quote:

Ivanrybkin schreef op 27 mrt 2012 om 14:33:


en nog een tip.
In duitsland is zilver bestek in overvloed verkrijgbaar via ebay.de

het gehalte is dan meestal.800 en het moet gemerkt zijn met
800 + een halve maan + een kroontje.
of 835 + een halve maan + een kroontje.
of 925 + een halve maan + een kroontje

alleen 800 is per definitie fout. (uiteraard zijn er uitzonderingen, maar die herken je niet zomaar in de eerste maanden zoeken)

andere merkjes die duiden op verzilverd of erger

EPNS
Arg 800
90
60
100
120
200
olifantje
schildpad
paardje
gero zilver of GZ
keltum / posthoorntje
alpaccaEen goede tip! Heb onlangs ook een partij zilveren messen gekocht uit Duitsland. (via eBay)
Gelukkig met de afbeelding 800 + een halve maan + een kroontje.


Ben benieuwd (wanneer de zilverprijs weer iets aantrekt), wat het netto opbrengt. Het was een gok.

Bedankt voor de reacties. Leerzaam!
Ivanrybkin
0
Het zilvergewicht (2e gehalte) van messen kan behoorlijk uiteen lopen.
Als het heft rond is, is dat verdacht. Dit is gemakkelijker sterk te maken zonder dat veel zilver nodig is.
Platte mesheften , daar moet meer zilver in.

Ik heb wel eens 10 ronde heften gesloopt en slechts 50 gram 2e gehalte zilver overgehouden

Met 10 platte messen verwacht ik rond de 200 gram. Als ik geluk heb 30 gram per mes.

Veel Nederlandse messen hebben bovenin het heft vastgezet in lood. dat lijkt op zilver, maar is het echt niet.

Zelf slopen ipv het als complete messen naar de sloop doen is rendabeler.
De verwerkingskosten zijn incl btw rond de 30,- per kilo, dus als je per mes 3,- moet betalenaan verwerking, is dat een beetje jammer als er maar 20 gram inzit.


Ivanrybkin
2
een mooi voorbeeld van een nepperd.

Dit model is per definitie verdacht. Waarschijnlijk nog gemerkt ook met 800


link.marktplaats.nl/544714518
tomnl
0
Hallo, ik heb een tijdlang beleggingszilver en goud gehad, vorig jaar heb ik het meeste met een leuke winst verkocht, en bijna alles gebruikt om een collectie antiek zilver op te zetten, de meeste spullen van begin 19e eeuws, 18e eeuws zilver is moeilijk te verkrijgen en duur. Ik denk dat het een goede, leuke investering is. Bestek koop ik ook wel eens op maar alleen als ik er gelijk een leuke winst op kan maken.
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Direct naar Forum