Nieuws

Shake out in private equity-sector

Private equity-investeerders vinden te weinig lucratieve deals. Persbureau Bloomberg voorspelt een shake-out.

Nieuwe megadeals zoals de buy-out voor 10 miljard pond van EE, een Britse mobiele telecomreus, kunnen niet verhullen dat de "sprinkhanen" zelf een plaag te wachten staat. Zo'n 10 tot 25% van alle private equity-investeerders zal zijn fondsen tussen nu en 2018 zien opdrogen. De pensioenfondsen en rijke families die deze fondsen spekken, zijn kieskeuriger dan ooit. Zij financieren alleen nog de allerbeste PE-investeerders en halen hun geld weg bij de lagere echelons. 

Dat schrijft persbureau Bloomberg in een grondige analyse van de PE-markt. "De shake-out zal gigantisch zijn", voorspelt Antoine Drean van Triago, een Franse firma die PE-investeerders helpt geld te verzamelen. Private equity is kapitaal van institutionele en extreem vermogende particuliere beleggers, verzameld in fondsen die worden gerund door investeerders. Die kopen niet-beursgenoteerde bedrijven om die efficiënter te maken en met winst door te verkopen. 

De aangekochte bedrijven zijn doorgaans vijf tot tien jaar in portefeuille, en de meeste fondsen moeten dan ook na tien jaar worden gesloten. Met winst voor de beleggers, is de bedoeling. De PE-investeerders krikten die winsten op door enorme hoeveelheden geleend geld te gebruiken. In ruil brachten zij hun beleggers fees in rekening van 1,5 tot 2% van de fondsinleg en 20% van de winst op de verkochte bedrijven. Maar die gouden tijden zijn voorgoed voorbij. 

Lees verder op onze zustersite IEXProfs.nl

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen