Column

Gaat Brussel crowdfunding op Europees niveau reguleren?

Brussel noemt de Europese markt voor crowdfunding onderontwikkeld.

Brussel gaat komende maand kijken of een Europese regulering voor crowdfunding haalbaar is. Er zijn nogal wat uitdagingen.

De Europese Commissie bekijkt al een tijdje de mogelijkheden om crowdfunding op Europees niveau te reguleren. Brussel noemt de Europese markt voor crowdfunding "onderontwikkeld" ten opzichte van markten in andere grote wereldeconomieën.

Daarbij lopen crowdfundingplatformen nog steeds tegen problemen aan als zij hun diensten buiten de landsgrenzen willen aanbieden, vanwege een gebrek aan Europese regelgeving. De operationele kosten en moeilijke processen zetten een rem op de expansiedrang van platformen.

Fintech-actieplan

In maart werd door de Europese Commissie een eerste aanzet gedaan met het Fintech-actieplan, voor een meer concurrerende en innovatieve Europese financiële sector. Als dit op EU-niveau wordt omarmd, kan dit de groei van de Europese crowdfundmarkt goed doen, zo stelt de Europese Commissie.

Platformen kunnen hun diensten gemakkelijker aanbieden in het buitenland, maar tegelijk zorgen de nieuwe regels ook voor meer bescherming en garanties voor investeerders. "Een dergelijk Europees beleid zou absoluut logisch zijn", aldus crowdfundingspecialist Ronald Kleverlaan.

Sinds de opkomst van crowdfunding, zijn veel Europese landen individueel bezig geweest om crowdfunding binnen de landsgrenzen te reguleren. Daar zijn bepaalde landen beter in geslaagd dan andere.

Drempel van 1 miljoen euro een probleem

De implementatie van een nieuwe regelgeving voor heel Europa zou dan ook geen overbodige luxe zijn, zo beredeneert Kleverlaan. Het eerste voorstel van de Europese Commissie kon evenwel op veel kritiek rekenen vanuit de industrie, omdat enkel projecten met een waarde van maximaal 1 miljoen euro hieronder vallen.

Dit in verband met de risico’s die crowdfunding met zich brengt. Heeft een project een waarde van meer dan 1 miljoen euro dan kan de geldvrager het project slechts op een platform met nationale vergunning aanbieden.

"Hierdoor bleek het voorstel geen goed alternatief voor de bestaande regulering van de Europese lidstaten onderling”, aldus Kleverlaan.

Ook voor ICO’s?

Eerder deze maand kwam het European Parliament Innovation bijeen om crowdfunding in het algemeen te bespreken en tijdens deze bijeenkomst werd ervoor gepleit om ook initial coin offerings (ICOs) mee te nemen in een dergelijk toekomstige regulering door de Europese Commissie. Volgens Kleverlaan bestaat hierover echter veel verdeeldheid.

Volgens Kleverlaan zal de Europese Commissie bereid zijn om de drempel van 1 miljoen euro wat verder te verhogen tot 5 miljoen euro of zelfs 8 miljoen euro. Brussel zal in november van dit jaar stemmen over het nieuwe voorstel.

Diverse belangen

De crowdfundingdeskundige merkte op dat de Europese Commissie wel de diverse belangen van lidstaten zal moeten afwegen. Daarbij is het Europese orgaan ook nog eens afhankelijk van onder meer afzonderlijke toezichthouders en ministeries voor input.

"De wisselwerking tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie brengt altijd onzekerheid met zich mee als het gaat om Europese wetgeving", zo stelt John Salmon, een van de advocaten die meewerkte aan eerste concepten voor een nieuw Europees crowdfundingbeleid.

"Toch zie ik een grote vraag naar een pan-Europese benadering en ik denk dat de vooruitzichten er goed uitzien. Ik schat de kans bovendien hoog in dat ook ICO's mee worden genomen in het raamwerk [al] moeten de details nog worden uitgewerkt", aldus Salmon.

Consensus nog ver weg

Naast de opname van ICO's in de regulering voor crowdfunding, zijn er nog meer punten waarover consensus moet worden bereikt, onder meer over de rol van Europese Autoriteit voor effecten en markten (EAEM) versus de nationale toezichthouders.

"Sommigen zijn van mening dat lokale autoriteiten het toezicht moeten behouden, terwijl anderen stellen dat de EAEM hier juist een belangrijke rol in moet spelen", aldus Kleverlaan. Maar ook over transparantie en de bescherming van crowdfunding-investeerders moet gesproken worden.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’