Column

Dit zijn de bekendste crowdfundingplatformen ter wereld

In het buitenland kunt u mogelijk nog meer buitenkansjes vinden dan in Nederland.

Er is een grote kans dat u al bekend bent met de grotere crowdfundingplatformen in Nederland, maar wat als u eens over de grens wilt kijken? In het buitenland kunt u mogelijk immers nog meer buitenkansjes vinden dan in Nederland.

Bovendien raken Nederlandse projecten nog steeds snel volgeschreven. In dergelijke gevallen kunt u ook op buitenlandse crowdfundingplatformen terecht. Waar moet u zijn? Wij zetten de grootste en bekendste platformen ter wereld op een rij.

1. Kickstarter

Kickstarter is mogelijk een van de grootste platformen ter wereld en richt zich vooral op creatieve uitingen als film, video, videogames, fotografie en theater. Op dit platform is het enkel mogelijk om donaties achter te laten of om u in te schrijven voor de bestelling van een product, dat met uw geld gemaakt kan worden. Het is niet mogelijk om een aandeel in het bedrijf te kopen.

Tot dusver staken bijna veertien miljoen mensen in totaal ruim 3,4 miljard dollar in projecten op het platform. Een groot succes op Kickstarter is de smartwatch Pebble Time, waar ruim 20 miljoen dollar naartoe ging. Bij Kickstarter kunt u terecht voor creatieve projecten.

2. Indiegogo

Dit platform richt zich meer dan Kickstarter op echte ondernemers en u kunt investeren in creatieve projecten, community-projecten en projecten die vallen onder technologie en innovatie. Waar u bij Kickstarter geld terug krijgt als het financieringsdoel niet wordt behaald, is dit bij Indiegogo  niet het geval.

Het platform haalde sinds de lancering in 2007 meer dan een miljard dollar op. Indiegogo biedt ondernemers de mogelijkheid om financiering aan te trekken door middel van het uitgeven van nieuwe aandelen.

Investeringen beginnen bij honderd dollar. Recenter stortte het platform zich zelfs op initial coin offerings. Bij Indiegogo kunt u het best terecht voor innovatieve productideeën.

3. Patreon

Patreon werkt net even wat anders dan andere platformen in de zin dat het werkt met een soort abonnement in plaats van een eenmalige investering in een project. De projecten worden vaak opgezet door creatieve professionals, die hun eigen fanpagina bouwen en abonnees kunnen werven.

Als abonnee wordt u dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen omtrent de creatieve personen of bedrijven. Denk aan een filmmaker, die u elke week een behind-the-scenes video stuurt. Of een muzikant die zijn demo’s laat horen.

Volgens het platform werd er al 150 miljoen dollar opgehaald en zou de gemiddelde abonnee op maandbasis meer uitgeven dan een abonnee van Netflix.

4. Seedrs

Seedrs is in de basis een zogenoemd equity-crowdfundingplatform, een platform waar echt geïnvesteerd wordt in ruil voor aandelen of leningen. Het platform richt zich dan ook op de serieuze, lucratieve ideeën, waar durfinvesteerders, maar ook vrienden en familie van de ondernemer doorgaans samen investeren.

Op dit platform kunt u investeren in de ideeën van startups en in sommige gevallen ook van beursgenoteerde bedrijven. Een investeerder kan zelfs stemrechten verwerven. Seedrs  haalde al circa 355 miljoen dollar op.

5. Lending Club

Op Lending Club worden leningen verstrekt aan kleine ondernemingen. Er kunnen persoonlijke leningen worden afgegeven tot 40.000 dollar, terwijl bedrijfsleningen in omvang kunnen oplopen van 5.000 tot 300.000 dollar. Een investeerder krijgt op een dergelijke lening doorgaans tussen de 5,5 tot 7,5% aan rente.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor een lening moeten minstens twaalf maanden actief zijn en jaarlijks minstens 50.000 dollar aan omzet draaien. Heeft de ondernemer recent nog faillissementen op zijn naam? Dan houdt het op.

De voorwaarden om een lening aan te vragen zouden evenwel milder zijn dan bij andere platformen. Lending Club gaf al meer dan 28 miljard dollar aan leningen uit.

Een alternatief op Lending Club is overigens Funding Circle, dat peer-to-peer-leningen verschaft in Nederland. Het is op dit moment een van de grootste crowdfundingplatforms van Nederland. 

Ondernemingen kunnen leningen krijgen van tussen de 5.000 en een miljoen pond met rentes vanaf drie procent per jaar, zonder mogelijkheid om eerder af te lossen. Funding Circle legt de lat hoog: het gemiddelde bedrijf dat een lening krijgt via het platform is minstens acht jaar oud en heeft een jaarlijkse omzet van 420.000 pond.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’