Column

Baanbrekende crowdfunding Eneco

Blijft Eneco in handen van de samenleving?

Greencrowd, een crowdfunding platform dat zich bezig houdt met duurzame energie projecten, is een crowdfunding actie gestart om Eneco in publieke handen te houden. En er is al ruim 10 miljoen euro aan financiering toegezegd door meer dan 1.200 particuliere en zakelijke investeerders.

De afgelopen tijd werd duidelijk dat vier grote aandeelhouders van Eneco (de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg) hun belangen willen verkopen. Gezamenlijk hebben deze aandeelhouders 60% van de aandelen in Eneco in handen.

Dat zet de deur open voor grote investeerders van buitenaf. En dat is iets wat moet worden voorkomen, volgens Greencrowd. 

Ook bijdragen? Klik hier. 

Publiek Belang

Eneco is al jaren één van de voorvechters van duurzaamheid. Sinds 2007 zet Eneco volledig in op duurzame energie. Hiermee onderscheidt Eneco zich van alle andere, traditionele, energiebedrijven.

Bij elkaar zijn de investeringen van Eneco in wind- en zonne-energie op jaarbasis goed om ruim één miljoen huishoudens van duurzame energie te voorzien. Ook investeert Eneco ook in innovaties om zo het energieverbruik van Nederland te verminderen.

Zo speelt Eneco een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland en aan het behalen van de gestelde klimaatdoelstellingen.

Samen sterk 

Greencrowd vreest dat deze duurzame strategie verandert wanneer Eneco wordt overgenomen door een buitenlands energiebedrijf of een private-equity investeerder. Dan staan niet meer duurzame, maar financiële doelstellingen voorop.

Om deze reden wil Greencrowd de EneCoöperatie oprichten; een coöperatie van burgers en bedrijven die samen de aandelen van in ieder geval de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg over gaan nemen. Hiermee hoopt EneCoöperatie een meerderheidsbelang van 60% in Eneco te verkrijgen. 

Dat doen zij voor het publieke belang. Die zijn immers gebaat bij een duurzame energievoorziening én een leefbare omgeving. 

Doel: 250 miljoen euro

Om van de overname een succes te maken verwacht Greencrowd in ieder geval 150 tot 450 miljoen euro aan risicokapitaal in te moeten brengen. Het minimum iom serieus genomen te worden als investeerder is volgens het platform 250 miljoen euro.

Gecombineerd met aanvullende bancaire financiering zou dit de EneCoöperatie in staat stellen om het aandelenbelang van de vier gemeenten over te nemen en de duurzame strategie van Eneco voort te zetten.

Rond de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 hoopt de stichting daarom 250 miljoen euro te hebben opgehaald. Dat lijkt veel, maar de kracht van de crowd is nu al zichtbaar. Drie grote investeerders hebben 1 miljoen euro toegezegd en veel particulieren ook bedragen van rond de 1.000 euro. 

Ook bijdragen? Klik hier. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’