Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Moody's waarschuwt voor bubbel Europese huizenmarkten

Het ruime geldbeleid van de centrale banken in Europa werkt zeepbelvorming in de Europese woningmarkten in de hand.

Het ruime geldbeleid van de centrale banken in Europa werkt zeepbelvorming in de Europese woningmarkten in de hand. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen lopen het meeste risico op bubbels.

Dat meldt The Financial Times. De Britse zakenkrant baseert zich op een rapport van Moody’s over de gevolgen van kwantitatieve verruiming (QE). De kredietbeoordelaar waarschuwt dat het opkoopprogramma van staatsobligaties van de Europese Centrale Bank (ECB) vooral in Duitsland leidt tot fors hogere huizenprijzen.

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen leidt het goedkope geld tot flinke prijsstijgingen van woningen met alle risico's van dien. In Noorwegen gingen de huizenprijzen sedert 2010 met 30% omhoog, in Duitsland met 25% en in het Verenigd Koninkrijk met 15%.

Hoewel er sprake is van een correctie op de obligatiemarkten en de rente op Duitse staatsobligaties iets oploopt, is de rente in Europa nog altijd extreem laag’, stelt Moody’s analist Anna Zabrodzaka in de gezaghebbende zakenkrant. ‘Dat werkt investeringen in vastgoed in de hand omdat dit een hoger rendement oplevert.’

Het ruime geldbeleid van de centrale banken vormt volgens veel vastgoedanalisten ook al geruime tijd de drijvende kracht in Europa achter de prijsstijgingen in commercieel vastgoed.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’