Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Britse woning in trek bij Nederlandse belegger

Nederlandse institutionele beleggers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in Brits residentieel vastgoed.

Nederlandse institutionele beleggers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in Brits residentieel vastgoed nu de Britse markt voor particuliere verhuur sterker blijft presteren dan vergelijkbare markten in Europa. Dat zegt Stefan Cornelissen van de Europese fondsbeheerder M&G Investments.

Recente gegevens wijzen uit dat er een pool van meer dan 10 miljard pond bestaat die instituten graag in Britse huurwoningen zouden willen beleggen, zegt Cornelissen, die bij M&G leiding geeft aan institutional business development Benelux en Nordics.

‘Veranderingen in de bevolkingsopbouw, relatief lage bouwactiviteit en de Britse wetgeving die zeer gunstig is voor verhuurders zijn trends die de Britse particuliere woningmarkt de komende tijd zullen versterken. Deze factoren lokken Nederlandse en andere internationale beleggers naar het Verenigd Koninkrijk.’

Lage bouwactiviteit

Behalve het simpele feit dat er bij lange na niet genoeg woningen worden gebouwd in het VK, blijven mensen langer huren voordat ze iets kunnen kopen vanwege de stijgende woningprijzen en de zwaardere hypotheekvoorwaarden, weet Alex Greaves, residential property fund manager bij M&G Real Estate.

Zo’n vier miljoen mensen in Groot-Brittannië wonen momenteel in particuliere huurwoningen, aldus recent onderzoek. Dit is een record en tweemaal zo veel als in 2000. En de verschuiving naar de particuliere huursector lijkt door te zetten.

In het VK, nam de hoeveelheid woningen met slechts 6% toe in de periode 2001-2011, terwijl de hoeveelheid huishoudens met bijna 8% steeg. De toenemende onevenwichtigheid in de Britse woningmarkt zal waarschijnlijk aanhouden, ten minste op de korte termijn, verwacht M&G Real Estate.

De lage bouwactiviteit in het VK is het gevolg van een restrictief vergunningsbeleid en dit zal waarschijnlijk niet veranderen in de nabije toekomst. In Nederland groeit het aanbod van woningen sneller dan dat het aantal huishoudens toeneemt. Flinke bouwactiviteiten in de periode 2001-2011 hebben het woningaanbod met bijna 10% vergroot, terwijl het aantal huishoudens met slechts 8,5% toenam. Pas in de afgelopen jaren is de ontwikkeling van nieuwe woningen onder druk komen te staan.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.