Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Structureel aanbod kantoorruimte gestegen

Het aanbod kantoorruimte in Nederland heeft in toenemende mate een structureel karakter. Drie miljoen m2 staat blijvend leeg.

Het aanbod kantoorruimte in Nederland heeft in toenemende mate een structureel karakter. Werd eind 2009 nog bijna twee miljoen m2 kantoorruimte (vanaf 1.000 m2) langer dan drie jaar aangeboden, per ultimo 2012 is dit opgelopen tot circa drie 3 miljoen m2. Dat is 46% van het totale aanbod kantoorruimte (vanaf 1.000 m2).

Dat blijkt uit een analyse van DO Research. Meer dan de helft van het structureel aanbod (ruim 1,6 miljoen m2) wordt zelfs al langer dan vijf jaar aangeboden. Het structureel aanbod is sterk verspreid over de verschillende bouwperioden. Het gaat zeker niet alleen om verouderde kantoren. Bijna de helft van het structureel aanbod heeft betrekking op panden die zijn gebouwd vanaf 1990. De gemiddelde leeftijd van de kantoren met structureel aanbod ligt op 27 jaar.

Ruim 60% van het structureel aanbod is te vinden op kantoren-/bedrijvenparken en bedrijventerreinen, veelal gelegen aan de randen van gemeenten. In totaal gaat het om circa 1,8 miljoen m2. Een kleiner deel, ongeveer 430.000 m2 (15 procent van het structurele aanbod), bevindt zich in panden op een centrumlocatie. De overige circa 730.000 m2 (24 procent) is te vinden op overige locaties zoals in woonwijken en langs ring-/hoofdwegen.

Het structureel aanbod is vooral te vinden in de Randstad. Zo ligt in de gemeenten Zoetermeer, Gouda, Rijswijk, Amstelveen, Diemen en Nieuwegein het structureel aanbod boven de 60%. Van de vier grote steden heeft Amsterdam zowel absoluut als relatief (circa 50%) het meeste structurele aanbod.

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht is respectievelijk 38%, 32% en 40% van het aanbod structureel. Gemeenten waar het structureel aanbod per ultimo 2012 beneden de 40% lag, zijn onder meer: Breda, Enschede, Maastricht, Hilversum, Almere, Leiden en Den Bosch.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis