Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

‘Slag om huurprijzen kantoren op komst’

Uni-Invest geeft het startschot voor een prijzenslag op de Nederlandse kantorenmarkt.

Uni-Invest heeft fors afgeboekt op de waarde van zijn kantoorpanden. De vastgoedbeheerder geeft hiermee het startschot voor een prijzenslag op de Nederlandse kantorenmarkt. Daarover schrijft Het Financieele Dagblad maandag. 

Als een van de weinige vastgoedbeheerders bedong Uni-Invest een korting van 40% procent op de getaxeerde waarde van tweehonderd kwalitatief matige kantoren. Volgens de krant is hiermee de langverwachte concurrentieslag aan de onderkant van de kantorenmarkt begonnen. Een daling van huurprijzen en een verbetering van de kwaliteit van het vastgoed zullen het gevolg zijn.

Cultuurverandering
Uni-Invest, dat sinds kort onder de nieuwe naam Merin opereert, heeft hiervoor het startschot gegeven. Eigenaren Patron en TPG willen namelijk geld steken in renovatie, maar schromen tegelijkertijd niet om de huurprijzen aan te passen. “We gaan in onze huren met de markt mee en de markt gaat omlaag,” aldus financieel directeur Pieter Roozenboom van Uni-Invest in het FD. “De afgelopen jaren hebben we te weinig geluisterd naar onze huurders. Tot de crisis was het vooral gemakzucht, net als elders in de vastgoedsector: de huurders stroomden toch wel binnen. De laatste jaren waren we vooral bezig met onze financieel-economische perikelen. Nu dat achter de rug is, hebben we een cultuurverandering ingezet: we zijn meer en beter gaan samenwerken met onze huurders.”

Stroomversnelling
Volgens de krant komt er druk te staan op andere vastgoedbeheerders om ook huurprijzen aan te passen. Dit kan verdere sanering van de vastgoedmarkt in een stroomversnelling brengen. Private equity zal in de komende maanden tegen forse kortingen vastgoedportefeuilles overnemen, verwacht vastgoedexpert Frans van Toor van DTZ Zadelhoff in het FD. Nu al hebben durfinvesteerders minimaal vijftig miljoen euro gestoken in de verbetering van de gebouwen.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis