Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Opnamevolume kantoorruimte zakt

In heel 2012 is het opnamevolume van kantoorruimte gedaald naar 794.000 m2.

In heel 2012 is het opnamevolume van kantoorruimte gedaald met 21% naar 794.000 m2 ten opzichte van een jaar eerder. Voor het tweede jaar op rij wordt daarnaast minder ruimte aangeboden, totaal 6,2 miljoen m2. Dit meldt Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars in een onderzoek onder 24 regio’s.  

Op 1 januari 2013 is voor het tweede jaar op rij minder kantoorruimte aangeboden dan een jaar eerder. In totaal staat 6,2 miljoen m2 kantoorruimte in aanbod, een daling van 3%. Het aanbodcijfer van de vier grote steden samen vertoont met -8% een grotere afname dan de rest van Nederland. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zorgen samen voor 60% van het totale aanbod in de onderzochte regio’s. Daarmee komt het aanbod in de grote steden op een totaal van 3,7 miljoen m2.

Nadat het transactievolume drie opeenvolgende jaren rond 1 miljoen m2 bedroeg, is in het afgelopen jaar binnen 24 regio’s slechts 794.000 m2 kantoorruimte opgenomen. Daarmee is sprake van een opnamedaling van 21% in vergelijking met vorig jaar.

Binnen de vier grote steden is in 2012 in totaal 503.000 m2 kantoorruimte opgenomen. Opvallend is dat alleen Den Haag een positief transactievolume ten opzichte van vorig jaar kent. De overige drie grote steden vertonen een dalend opnameniveau.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis