Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Beleggingsvolumes vastgoed dalen

De beleggingsvolumes in vrijwel elke vastgoedsector zijn dit jaar gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Jones Lang LaSalle.

De beleggingsvolumes in vrijwel elke vastgoedsector zijn dit jaar gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Jones Lang LaSalle (JLL). 

Het beleggingsvolume in commercieel vastgoed is gedaald tot vier miljard euro. Dit is een afname van 15% ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2013 verwacht de vastgoedadviseur dat het totale beleggingsvolume op ongeveer hetzelfde niveau zal uitkomen als dat van 2012. 

Kantoren
Op de kantorenvastgoedmarkt zal het beleggingsvolume naar verwachting uitkomen op ruim 1,2 miljard euro, een daling van bijna 9% ten opzichte van 2011. De dynamiek op de kantorenvastgoedmarkt is voor meer dan 60% toe te schrijven aan slechts drie transacties: de High Tech Campus Eindhoven (425 miljoen euro), kantoorgebouw The Rock (133 miljoen euro) en kantoortoren Viñoly ( 139 miljoen euro), beide op de Amsterdamse Zuidas. Nooit eerder is het voorgekomen dat slechts drie transacties op de kantorenmarkt zo bepalend waren voor het jaarvolume. 

Winkelvastgoed
De interesse in winkelvastgoed en industrieel en logistiek vastgoed nam nog drastischer af. Het totale beleggingsvolume over 2012 in winkelvastgoed zal volgens JLL uitkomen op circa negenhonderd miljoen euro, een daling van zo’n 37% ten opzichte van het volume over 2011. Het totale beleggingsvolume in industrieel en logistiek vastgoed komt naar schatting uit op 425 miljoen euro, een daling van 35%.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis