Nieuws

‘Noodplan slaagt enkel als markt verbetert’

JR Shipping komt met een herstructureringsplan om het faillissement van zes schepen tegen te gaan. Helemaal waterdicht is het plan niet.

JR Shipping komt met een herstructureringsplan om het faillissement van zes schepen tegen te gaan. Helemaal waterdicht is het plan niet. “Als de markt niet verbetert, dan schiet het plan tekort.”

Elf schepen van JR Shipping worden overgedragen aan een nieuw op te richten vlootfonds, het JR Fleet Fund. Het blijft echter nog maar de vraag of dit voldoende is om de schepen te redden, beaamt ook Sander Schakelaar, directeur van JR Shipping. “Door herstructurering moet er een betere basis ontstaan waar we op kunnen voortbouwen. Het plan sluit risico’s echter niet uit en het is noodzakelijk dat de markt verbetert. Gebeurt dit niet, dan schiet het plan tekort.”

Het plan is de enige oplossing voor beleggers om een deel van hun inleg terug te krijgen, aldus de rederij. “Hoe groot dit deel is, hangt af van de cv’s onderling,” zegt Schakelaar. Sommige schepen hebben volgens hem een recovery ratio van meer dan 100%. “Op deze schepen valt dus nog een rendement te behalen, terwijl beleggers op andere schepen slechts 40% van hun inleg terug zullen zien. De meeste cv’s halen uiteraard niet de vooraf beloofde rendementen.” 

Toekomst
De sector verkeert al jaren in crisis. “In 2010 was er even een opleving te bespeuren. Het leek de goede kant op te gaan met de scheepvaart, ware het niet dat er een tweede dip zou komen in mei vorig jaar naar aanleiding van de Europese crisis. Pas toen zijn onze schepen in de problemen gekomen.”

Toch is er ook een positieve trend: “De marktvraag groeide met 5,2% in het afgelopen jaar, terwijl het aanbod significant afneemt. Langzaam komt de sector er weer bovenop, dat is terug te zien aan de vrachttarieven.” 

Beleggers geven donderdag 18 oktober definitief hun mening over het plan. JR Shipping verwacht vervolgens in november een eerste aanzet te maken om de scheeps-cv’s te herstructureren.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.