Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Geen publiek geld in sloopfondsen

Onder meer bij gemeenten is een verkeerd beeld ontstaan over de financiering van de sloopfondsen voor kantoren

Onder meer bij gemeenten is een verkeerd beeld ontstaan over de financiering van de sloopfondsen voor kantoren. Anders dan vaak wordt verondersteld is het niet de opzet om er publiek geld in te steken. Dat zegt Neprom-directeur Jan Fokkema naar aanleiding van berichtgeving gisteren in Het Financieele Dagblad.

Uit een rondgang van de krant zou blijken dat veel gemeenten zich tegen de oprichting van zo’n fonds keren. ‘De bedoeling is om de fondsen te vullen met delen van de opbrengsten uit gronduitgiften voor kantoren, kantoorontwikkelingen en bijdragen van beleggers in aan te wijzen kantoorgebieden met veel leegstand. Dat hebben we misschien onvoldoende duidelijk gemaakt. En misschien komt de verkeerde beeldvorming sommige partijen wel goed uit’, aldus Fokkema.

Volgens de Neprom-directeur zal de regeling ook geen stimulansen bevatten voor eigenaren om op hun handen te zitten totdat ze bijdragen uit een fonds kunnen incasseren, zoals Stadsgewest Haaglanden in Vastgoedmarkt suggereerde. ‘Het wordt geen buitenkansje om even te vangen. Eigenaren moeten zich actief opstellen. En als er een fonds in een gebied komt, is het snel toehappen of in je sop gaarkoken’, aldus Fokkema.

IVBN-directeur Frank van Blokland noemt alle aandacht voor de sloopfondsen prematuur en overdreven. ‘Sloopfondsen zijn maar een onderdeel van het kantorenconvenant. De kern ervan is het voeren van gericht voorraadbeleid: het in kaart brengen van de kwaliteit, het aanwijzen van de plekken voor groei, balans en krimp, beoordeling van de effectieve vraag en de afstemming daarop van nieuwbouw’, aldus Van Blokland.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zette drie maanden geleden een handtekening onder het convenant, onder voorbehoud dat de leden nog akkoord moeten gaan. Maar onder meer Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch en Helmond zouden zich volgens het FD tegen het convenant en het bijbehorende sloopfonds keren. Deze gemeenten verwachten dat een sloopfonds alleen maar averechts werkt. Eerder keerden Stadsregio Rotterdam en Stadsgewest Haaglanden zich al tegen de plannen. Ook Utrecht zou twijfelen. Amsterdam is de enige van de vier grote steden die de oprichting van het fonds steunt.

Hein Bos, directeur Vastgoed Belang spreekt van een ‘bom onder het convenant’ doordat de VNG haar handtekening niet kan waarmaken. ‘Daarmee staan we voor een dilemma. We werken aan een fonds in de metropoolregio Amsterdam. Graag zouden we inzetten op sloopfondsen, want we maken ons best zorgen over de kantorenleegstand. Ook aan de leegstand in de regio Den Haag moet wat gebeuren. Maar nu staan we voor een dilemma. Wellicht moet ik ons bestuur adviseren om eerst de volgende stap van de VNG af te wachten.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.