Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

'Daling transactievolume kantoren'

Het transactievolume op de kantorenmarkt in het derde kwartaal van dit jaar bedraagt in totaal 161.000 m2.

Het transactievolume op de kantorenmarkt in het derde kwartaal van dit jaar bedraagt in totaal 161.000 m2. Daarmee is sprake van een daling van 30% vergeleken met het derde kwartaal van 2011.

Ook de gerealiseerde huurprijzen vertonen een forse daling. Het totale aanbod is echter met 5% afgenomen vergeleken met drie maanden geleden. Dit blijkt uit het derde kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2012 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars dat volgende week verschijnt.

De daling in het opnamecijfer is te verklaren door het ontbreken van enkele grote transacties die een jaar geleden wel hebben plaatsgevonden. De gerealiseerde mediane transactieprijs in het derde kwartaal van 2012 bedraagt 125 euro per vierkante meter. Vergeleken met de mediane transactieprijs van het derde kwartaal van 2011 is sprake van een daling van bijna 9%. De leegstand van kantoorruimte legt druk op de huurprijzen. Daarmee wordt nieuwbouw ontmoedigd en onttrekkingen gestimuleerd.

Op 1 oktober 2012 wordt binnen de 24 Dynamis regio’s in totaal 6.157.000 m2 kantoorruimte aangeboden, een daling van 5% vergeleken met 1 juli 2012. In het afgelopen kwartaal zijn diverse grote kantoorpanden aan de markt onttrokken. Werkplekinnovaties dragen bij aan de daling in de kantoorbehoefte van bedrijven. Dit resulteert in een daling van het aantal aangeboden vierkante meters nieuwbouw. Op 1 oktober 2012 wordt 251.000 m2 nieuwbouw aangeboden, 4% van het totale aanbodcijfer. Daarmee is sprake van een daling van een procentpunt vergeleken met drie maanden geleden.

Het derde kwartaal van 2012 wordt gekenmerkt door onttrekkingen en verlengingen van kantoorruimten. Ondanks de herontwikkelingsplannen en de restricties aan nieuwbouwprojecten van gemeentes, verwacht Dynamis voorlopig geen herstel in de Nederlandse kantorenmarkt. Kantoorpanden dienen in de huidige huurdersmarkt op één lijn te komen met de vraag van potentiële huurders voor de verhuurbaarheid van het object. De kwaliteit van kantoorgebouwen moet blijven voldoen aan de gewenste prestatievraag van huurders.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis