Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Bijna een derde minder distributiecentra verhuurd

De opname van logistiek vastgoed is de afgelopen zes maanden 30% lager uitgevallen dan in de eerste helft van 2011.

De opname van logistiek vastgoed is de afgelopen zes maanden 30% lager uitgevallen dan in de eerste helft van 2011. De opname kwam het eerste half jaar uit op ongeveer 375.000 m2, tegen een kleine 550.000 m2 in dezelfde periode in 2011. Dit blijkt uit de gisteren gepubliceerde Marketview Dutch Logistics Market van CBRE.

De vastgoedadviseur noemt als voornaamste oorzaak van de daling het uitzonderlijk goede eerste halfjaar van 2011. Alleen al in het tweede kwartaal van 2011 werd bijna 400.000 m2 aan distributiecentra verhuurd. Met dat cijfer in het achterhoofd is het niveau van de opname van 2012 nog steeds als sterk te kwalificeren, aldus CBRE.

Het beleggingsvolume zakte nog veel harder in. In het eerste halfjaar daalde het met 63% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Op jaarbasis is het Nederlandse leegstandsniveau op de logistieke markt met 7,2% stabiel te noemen. Maar aan de daling van de leegstand die in het voorjaar van 2011 inzette, is een einde gekomen. Sinds het eerste kwartaal van dit jaar liep de leegstand op van 6,8 naar 7,2%. Nu de Nederlandse export hapert en ook de economie in Duitsland last krijgt van de eurocrisis, zijn de vooruitzichten somber.

Toch ziet CBRE ook positieve ontwikkelingen. De vraag van gebruikers naar ‘nieuw’ logistiek vastgoed op de beste locaties is onverminderd. De schaarste in dit segment kan zorgen voor een opwaartse druk op de vooralsnog stabiele huurprijzen. Ook verwacht CBRE dat zich het komende halfjaar enkele substantiële beleggingsdeals zullen voltrekken. De zeer lage leegstand in sommige deelgebieden en de specifieke vraag van zowel beleggers als gebruikers biedt volgens CBRE mogelijk kansen voor nieuwe logistieke vastgoedontwikkelingen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. 'Logistiek vastgoed steeds meer in de stad geconcentreerd'
  4. 5 trends in Europees vastgoed
  5. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed