Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

CBRE: meer liquiditeit in kantoorbeleggingsmarkt

In de eerste helft van het jaar is de beleggingsmarkt voor kantoren duidelijk aangetrokken.

In de eerste helft van het jaar is de beleggingsmarkt voor kantoren duidelijk aangetrokken, zo blijkt uit de laatste MarketView Dutch Office Market van vastgoedadviseur CBRE. Er werd ongeveer 975 miljoen euro in Nederlandse kantoren geïnvesteerd, waarmee het volume op jaarbasis met ruim 75 procent is gestegen.

Vooral de verkoop van de High Tech Campus van Philips dreef het beleggingsvolume op, maar naast deze uitzonderlijke transactie is er volgens CBRE ook een opvallend aantal ‘prime’ kantoren op toplocaties in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verkocht. Zo wisselden The Rock en Viñoly aan de Amsterdamse Zuidas van eigenaar. Aan de andere kant van het beleggingsspectrum vonden de verwachte eerste aankopen van private equity fondsen plaats, door de aankopen van de Uni-Invest en Orange portefeuilles.

Kantoren worden op de beleggingsmarkt niet meer beschouwd als een anoniem financieel product, maar als een dynamische beleggingscasus, aldus de vastgoedadviseur. Naast het feit dat de locatie moet kloppen en het object goed onderhouden moet zijn, is het steeds meer de tendens om de identiteit en branding van het gebouw aan de hand van een goed doordachte marketingstrategie te communiceren. Tot slot zijn de wensen van de zittende huurder belangrijker dan ooit.

De beleggingsactiviteit vindt plaats in een kantorenmarkt die in toenemende mate een ‘bipolair’ karakter toont. Multifunctionele kantorenlocaties die de werk- en leefomgeving van de kantoorgebruiker optimaal faciliteren laten een goed functionerende markt zien. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Central Business Districts’ van de grote vier steden, maar ook Schiphol Centrum, het Amsterdam-Arenagebied en de toplocaties van de provinciale kantorensteden, die doorgaans bij het station zijn te vinden.

Het aandeel van de vier grote steden in de opname neemt geleidelijk toe: acht van de tien grootste transacties in de eerste helft van dit jaar vonden plaats in de G4 of Schiphol. Op de toplocaties lijkt inmiddels ook enige krapte te ontstaan in het aanbod van middelgrote en grote kantoren. Op termijn kan dit tot hogere huurprijzen leiden, maar CBRE verwacht dat eerst de incentives worden afgebouwd.

Op monofunctionele, perifere locaties is de leegstand van kantoren echter veel hoger. Daar waar men niet actief aan het herbestemmen is, zal de leegstand in de komende maanden verder oplopen, voorziet CBRE.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'