Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Investeringsvolume winkelmarkt meer dan gehalveerd

Het investeringsvolume op de beleggingsmarkt voor winkels was in de eerste helt van 2012 56% kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het investeringsvolume op de beleggingsmarkt voor winkels was in de eerste helt van 2012 56% kleiner dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Dit blijkt uit de laatste Market View Dutch Retail Market van vastgoedadviseur CBRE.

Volgens CBRE zijn er toch belangrijke deals gesloten: ASR Dutch Prime Retail Fund kocht een winkelcomplex aan het Amsterdamse Koningsplein en The Wall XL Stores langs de A2 in Utrecht werd verkocht aan een joint venture van SNS Property Finance en Reggeborgh. Supermarkten genereren een zekere inkomstenstroom vanwege een vaste clientèle met een vrij stabiel uitgavepatroon. Tegenwoordig zijn dit aspecten die zorgen voor toenemende interesse van beleggers in dit segment.

In de eerste helft van 2012 zochten Nederlandse en buitenlandse winkelketens onverminderd door naar winkelruimte in Nederland. De zoekers waren vaak retailers in het lagere segment. Voor retailers in het luxe segment blijft Amsterdam nog steeds de favoriete locatie om zich te vestigen.

Verder viel CBRE de sterke activiteit op van opticiens en gehoordeskundigen op de huurmarkt. Dit is niet alleen te verklaren door de vergrijzing; dankzij een groter aanbod van winkels en gunstigere huurprijzen kunnen deze retailers nu winkels huren op locaties die vóór het begin van de crisis niet binnen hun bereik lagen.

De groei van de leegstand is sterk vertraagd. In juni werd er ongeveer 2,9 miljoen vierkante meter winkelruimte aangeboden. Dit is een stijging van 0,7% vergeleken met eind 2011, een jaar waarin de leegstand significant sterker groeide. Door diverse faillissementsperikelen is het echter niet ondenkbeeldig dat de leegstand in de loop van 2012 sterker zal toenemen. Binnen de e-commerce hebben vooral startende e-retailers het moeilijk.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.