Nieuws

CBRE: crisis in NL kantorenmarkt duurt nog 5 jaar

De Nederlandse topman van de NL vestiging van CBRE, Marco Hekman, heeft zich gestoord aan de recente ...

De Nederlandse topman van de NL vestiging van CBRE, Marco Hekman, heeft zich gestoord aan de recente oproepen van AFM en DNB aan de vastgoedsector om meer openheid en transparantie te geven over taxaties. Hekman denkt dat deze toezichthouders hierbij hun doel voorbijschieten door gebrek aan kennis van vastgoed.

Dat blijkt uit een interview vandaag met Hekman in het FD die met de uitspraken van Hekman groot heeft uitgepakt. “Allerlei brancheorganisaties gaan nu een database opzetten, die vanwege de verschillende oogmerken niet altijd volledig zijn. En marktpartijen zullen terughoudender worden om informatie te delen wanneer daar een plicht op rust. Ze zullen het minimale doen. "We moeten geen paniekvoetbal spelen, want de Nederlandse markt is transparanter dan wordt gedacht,” zegt Hekman in het FD.

Hekman gaat in het interview in op de verschillen in afwaarderingen op de kantorenmarkt die voor verwarring in de markt zorgt. Zoals de IPD/ROZ die sinds het uitbreken van de crisis de kantorenmarkt met 16% heeft afgewaardeerd terwijl CBRE in een eigen index op -40% komt.  Dat heeft te maken met de verschillen in de kwaliteit van de kantoren die in deze indices zitten.

De CBRE-topman verwacht dat de crisis op de kantorenmarkt nog vijf jaar zal duren. Vooral de buitenlandse banken zullen hierbij veel stroppen lijden omdat die veel slechte kwaliteitskantoren op perifere locaties hebben gefinancierd. Toch ziet hij een bodem in de NL kantorenmarkt opdoemen nu volgens hem Britse private equity partijen belangstelling hebben voor NL vastgoed.

Bron: Vastgoedjournaal. Klik hier voor meer vastgoednieuws.