Nieuws

Sterkste stijging huizenprijzen in bijna 20 jaar

Een gemiddelde koopwoning werd in februari 10,4% duurder op jaarbasis.

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in februari het sterkst gestegen in twintig jaar. De gemiddelde koopwoning was 10,4% duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Voor een huis werd vorige maand gemiddeld 369.070 euro neergeteld. Een jaar eerder was dat nog 320.889 euro.

De huizenprijzen zitten inmiddels al bijna acht jaar in de lift en bereikten in februari het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen met ruim 59% opgelopen.

Ook meer transacties

Ook het aantal woningverkopen is flink gestegen. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.871 woningtransacties. Dat is 9,4% meer dan een jaar eerder.

In totaal zijn sinds de jaarwisseling 41.387 woningen van eigenaar gewisseld, bijna 26% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Vooral januari was voor makelaars en notarissen een topmaand: toen vonden er op jaarbasis 39,9% meer woningtransacties plaats. Dit komt waarschijnlijk door de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari. Mogelijk hebben veel jonge potentiële huizenkopers hun verhuisplannen in de ijskast gezet tot de jaarwisseling.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  4. Daar gaan de huizenprijzen: 6% lager dan vorige kwartaal
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’