Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Nieuw ratingsysteem voor vastgoedfondsen

In Duitsland al gezaghebbend, nu ook in Nederland. Beurswaage lanceert Scope-ratings voor Nederlandse vastgoefondsen.

Met ingang van vandaag hebben beleggers en intermediairs er een nieuw instrument bij om de kwaliteit van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen te beoordelen. Het Duitse ratinginstituut Scope Analysis heeft de handen ineengeslagen met het Nederlandse bureau Beurswaage en gaat Scope-ratings publiceren over Nederlandse vastgoedfondsen.

Scope is in Duitsland al een bekende naam onder vastgoedbeleggers. “In Duitsland komen er in feite nauwelijks nieuwe fondsen op de markt zonder een rating van Scope en daar willen wij in Nederland ook naar toe”, zegt Gerdo de Jager van Beurswaage. De Jager vindt de timing ook geslaagd. Door de lage rente zijn besloten vastgoedfondsen een serieus alternatief geworden. In de afgelopen jaren is het imago van deze sector onder druk komen te staan door gebrekkige transparantie en enkele voortijdige gedwongen beëindigingen van diverse gesloten vastgoedfondsen. Voor particuliere beleggers is het nog altijd lastig om de risico's goed te doorgronden en een oordeel te vellen over de haalbaarheid van de voorgeschotelde rendementen en het verwachte risico. 

Verfijnde analyses

Dat is dan ook de reden waarom De Jager in zee ging met Scope. “Er is behoefte aan een onafhankelijke financiële rating die de producten van een kwaliteitsoordeel voorziet en onderling vergelijkbaar maakt. Scope heeft zich in Duitsland bewezen met verfijnde, modelmatige analyses van besloten vastgoedfondsen en andere beleggingsproducten zoals scheepvaartfondsen, private equity en exchange traded funds. Scope behoort op dit terrein tot de grootste partijen.” 

De joint-venture zal zich in eerste instantie richten op de vastgoedsector, maar sluit niet uit haar diensten in Nederland uit te breiden voor andere beleggingsproducten. 

Huib Boissevain, voorzitter van de branchevereniging Forumvast verwelkomt het initiatief, “omdat de onafhankelijke ratings van een professioneel instituut als Scope beleggers beter in staat stellen om een verantwoorde investeringsbeslissing te nemen. Daarnaast kunnen banken en vermogensbeheerders op basis van de ratings hun klanten beter adviseren, wat naar verwachting een positieve invloed zal hebben op de distributiekracht van onze leden.” 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.