Nieuws

2020 was recordjaar voor Nederlandse woningmarkt

Er werd 7,8 miljard euro in belegd: 230 miljoen euro meer dan in 2019.

Ondanks de coronacrisis was 2020 een recordjaar voor de Nederlandse woningmarkt. Er werd 7,8 miljard euro in belegd: 230 miljoen euro meer dan in 2019. Dat blijkt uit een definitieve analyse van CBRE.

De vastgoedadviseur schrijft de stijging onder andere toe aan een wijziging van de overdrachtsbelasting. Het tarief voor woningbeleggers nam dit jaar toe van 2% naar 8%. Hierdoor werden veel geplande woningverkopen naar voren gehaald.

Piek in vierde kwartaal 2020

Omdat er in december veel woningen van eigenaar wisselden, heeft CBRE de cijfers herzien. Dat er in het vierde kwartaal meer belegd werd dan ooit eerder in de laatste maanden van het jaar, was al bekend. Maar de vastgoedadviseur was verrast dat de piek tot eind december doorzette en dat daardoor sprake was van een recordjaar.

De piek is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek, waarin de beleggingsvolumes van de afgelopen twaalf kwartalen zijn weergegeven:

Groei al derde jaar op rij

2021 blijkt geen eenmalig piekjaar, want het beleggingsvolume in woningen zit al drie jaar in de lift.

Volgens Thomas Westerhof, Head of Residential bij CBRE komt dit met name doordat de woningmarkt als betrouwbare beleggingscategorie wordt beschouwd, vanwege de stabiele huren en het structurele woningtekort. "Helemaal in het afgelopen jaar bleek deze sector crisisbestendig en een veilige keuze voor beleggers", zo licht hij toe.

Prognose voor 2021: daling beleggingsvolume

De kans dat 2021 een nieuw recordjaar wordt, lijkt klein. CBRE verwacht dat het beleggingsvolume in woningen zal dalen naar ongeveer 7 miljard euro.

"We voorzien geen toename ten opzichte van 2020. Het jaar startte in dit eerste kwartaal vrij zwak, wat een direct gevolg is van de verhoogde overdrachtsbelasting en de piek in het afgelopen kwartaal", aldus Westhof.

CBRE voorziet dat het volume na het eerste kwartaal wel aantrekt, aangezien woningen een gewild beleggingsobject blijven.

Ook recordjaar voor logistiek vastgoed

De woningmarkt is overigens niet het enige vastgoedsegment waarmee het afgelopen jaar crescendo ging. Ook voor logistieke beleggingen gaat 2020 de boeken in als een recordjaar. Dit komt omdat meer consumenten producten online hebben besteld; een trend die door de lockdown in de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Oververhitting woningmarkt houdt aan: Huizenprijzen met 15% gestegen
  2. Sterkste stijging huizenprijzen in bijna 20 jaar
  3. Huizen in januari 9,3% duurder geworden
  4. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  5. Huizenprijzen in vierde kwartaal met 11,6% gestegen