Nieuws

Nog nooit waren de hypotheekrentes zo laag

Vooral bij 20 of 30 jaar vast zijn de tarieven flink gedaald.

De hypotheekrentes zijn het nieuwe jaar ingegaan met een nieuw historisch laagterecord. Vooral bij langere rentevaste periodes zijn de tarieven afgelopen jaar flink gedaald, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl.

De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rentevaste periode van 20 jaar bedraagt nu 1,23%. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 1,48%.

Ook de laagste rente voor 30 jaar vast is op jaarbasis flink gezakt, van 1,89% naar 1,57%. Dat komt neer op een daling van 17%.

Korte rentevaste periodes: geringere rentedaling

Bij hypotheken met een kortere rentevaste periode (van 5 en 10 jaar) waren de rentedalingen beperkter. Maar ook hier is de trend neerwaarts. Zo ging voor hypotheken met een rentevaste periode van 5 jaar de rente omlaag van 0,9% naar 0,75% en voor 10 jaar van 1,05% naar 0,97%.

Hier ziet u de ontwikkeling van de hypotheekrentes bij verschillende rentevaste periodes:


Run op hypotheken door woningbeleggers

Dat de rentes juist bij langere rentevaste periodes flink dalen, komt volgens Rente.nl door de grote vraag naar deze hypotheken. Veel huizenbezitters wilden aan het eind van het jaar hun hypotheek over- of afsluiten vanwege de lage rentes.

Daarnaast was er een stormloop op hypotheken door consumenten die vlak voor de jaarwisseling een huis kochten waarin ze niet van plan zijn te wonen, zoals een woning om te verhuren, een vakantiehuis of een huis voor hun studerende zoon of dochter. Zij wilden nog even profiteren van de lagere overdrachtsbelasting van 2%, omdat het tarief voor deze woningen vanaf 1 januari is verhoogd naar 8%.

"Omdat de hypotheekrentes nu zo laag staan bij de lange rentevast periodes, is het nu natuurlijk extra interessant om een lange rentevaste periode te kiezen”, licht Amanda Bulthuis van Rente.nl toe.

Gaat de hypotheekrente nog verder dalen?

De grote vraag is natuurlijk of de hypotheekrentes dit jaar nog verder zullen dalen of dat de bodem nu toch echt in zicht is. Rente.nl verwacht voor 2021 geen enorme rentestijgingen, vanwege het aanhoudend ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachte stimuleringsmaatregelen.

Maar of er een verdere glijvlucht in zit, hangt volgens Rente.nl mede af van de ontwikkelingen rond de coronapandemie: hoe snel het virus onder controle wordt gekregen door vaccinaties en hoe groot de uiteindelijke economische impact is van de coronamaatregelen.

Lees ook: Huizenprijzen in november met bijna 9% gestegen

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Huizenprijzen vlakken voor vijfde maand op rij af
  2. Uw vastgoedbelegging opgeven bij Belastingdienst: zo werkt dat
  3. Prijsstijging koophuizen vlakt af, maar in Flevoland stijgen ze nog flink door
  4. Gemiddelde woning ruim €66.000 duurder dan vorig jaar
  5. ABN Amro: stijging huizenprijzen vlakt pas volgend jaar af