Nieuws

Koophuizen ruim 9% duurder in oktober

Beleggers willen nog snel hun slag slaan voordat de overdrachtsbelasting omhoog schiet.

Ondanks de coronacrisis schieten de huizenprijzen nog steeds de lucht in. Sterker nog: in oktober was zelfs sprake van de grootste prijsstijging in bijna twee jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 350.244 euro. In oktober vorig jaar was dat nog 312.772 euro.

De woningprijzen zitten inmiddels ruim zeven jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met 54% opgelopen.

Coronacrisis

De forse prijsstijging lijkt opmerkelijk, gezien de coronacrisis. In juni waarschuwde de Nederlandsche Bank (DNB) er nog voor dat de huizenprijzen onder druk zouden komen, vanwege de oplopende werkloosheid, het dalende consumentenvertrouwen en de lagere inkomensgroei.

De toezichthouder zei toen rekening te houden met een omslag in de huizenmarkt in de tweede helft van 2020 en voor heel 2020 uit te gaan van een bescheiden gemiddelde prijsstijging van 2,3%. Voor 2021 mikte DNB op een gemiddelde daling van de huizenprijzen met 2,1% en voor 2022 van 3,7%.

Die daling tekent zich dus vooralsnog niet af. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de aanhoudend lage hypotheekrente en de coronasteun voor Nederlandse bedrijven.

Ook meer huizen verkocht

Ook het aantal woningverkopen zat flink in de lift. Het Kadaster registreerde vorige maand 22.146 woningtransacties. Dat is bijna 18% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 huizen van eigenaar verwisseld, ruim 7% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Woningbeleggers grijpen hun kans

Een deel van de stijging komt op conto van woningbeleggers, die inspelen op de veranderingen in de overdrachtsbelasting die komend jaar plaatsvinden. De overdrachtsbelasting schiet in 2021 omhoog van 2 naar 8% voor huizenkopers voor wie de woning geen hoofdverblijf wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor wie het huis wil verhuren, een woning wil kopen voor zijn kind of een huis of appartement als vakantiehuis wil gebruiken. Voor een huis van 300.000 euro moet dan plotseling 18.000 euro extra belasting worden afgedragen dan nu.

Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat veel woningbeleggers snel toeslaan om nog te kunnen profiteren van het lagere belastingtarief en dat veel geplande woningverkopen zijn vervroegd. Volgens experts zou er de komende weken nog voor zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan komen.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’