Nieuws

Woningen in augustus 8,2% duurder

Prijsstijging is zelfs forser dan in juli.

Wie had verwacht dat de huizenprijzen onder druk zouden komen door de coronacrisis, heeft het mis. Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een meting van het CBS en het Kadaster

Het is volgens de rekenmeesters de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. De prijsstijging is dus ook hoger dan in juli, toen het CBS een toename van 7,4% rapporteerde.

Huizenprijzen naar record

De huizenprijzen zitten inmiddels ruim zeven jaar in de lift en hebben afgelopen maand het hoogste niveau ooit bereikt. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen volgens het CBS met 51% opgelopen.

... maar minder woningen verkocht

In tegenstelling tot juli zijn er wel minder woningen verkocht. Het Kadaster registreerde in augustus 19.034 woningtransacties. Dat is bijna 3% minder dan een jaar eerder.

In de eerste acht maanden van dit jaar wisselden 148.107 huizen van eigenaar. Dat is 5% meer dan in dezelfde periode van 2019.

DNB verwacht omslag

Dat de prijzen in augustus nog steeds in zo'n hoog tempo zijn gestegen - en zelfs in een hogere versnelling - is opmerkelijk, gelet op de vele onzekerheden rond de coronacrisis. In juni waarschuwde de Nederlandsche Bank (DNB) er immers voor dat de huizenprijzen onder druk zullen komen te staan, vanwege de oplopende werkloosheid, het dalende consumentenvertrouwen en de lagere inkomensgroei.

De toezichthouder zei toen rekening te houden met een omslag in de huizenmarkt in de tweede helft van 2020 en voor heel 2020 uit te gaan van een gemiddelde prijsstijging van 2,3%. In 2021 zouden de huizenprijzen dan met 2,1% moeten dalen en in 2022 met 3,7%, zo voorspelde DNB.

Deze daling tekent zich nu dus vooralsnog niet af.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’