Nieuws

Investeren in vastgoed het meest in trek in Nederland

Trend ook zichtbaar in crowdfundingmarkt.

Nederlanders die interesse hebben om te gaan investeren, doen dit bij voorkeur in vastgoed. Dat blijkt uit onderzoek van online marketingplatform SEMrush.

Het bedrijf onderzocht het zoekgedrag van Nederlandse investeerders over de afgelopen drie jaar. Hieruit blijkt dat beleggers gemiddeld 1.886 keer per maand naar investeringen in vastgoed zochten, gevolgd door 736 keer naar investeringen in bitcoin en 405 keer in goud.

“Vastgoed blijkt in de perceptie een lucratief investeringsdoel”, aldus SEMrush. Investeren in vastgoed is volgens het marketingplatform de afgelopen drie jaar in Nederland “top of mind” geweest.

Lage spaarrente

Zo werd in september 2016 ruim 1.300 keer per maand naar vastgoed investeringen gezocht. “Toen was het dus al de populairste bestemming”. In september 2019 groeide dit aantal naar 2.900 zoekopdrachten.

“Dit werd waarschijnlijk mede veroorzaakt door de lage spaarrente en de toegenomen populariteit van vastgoedfondsen omdat die een hoger en stabiel rendement zouden realiseren”, aldus SEMrush, die het onderzoek uitvoerde in acht landen. Alleen in Nederland en Frankrijk bleek vastgoed het meest in trek.  

Trend ook zichtbaar op crowdfundingmarkt

De populariteit van vastgoed is ook terug te zien op de crowdfundingmarkt. BNR stelde op basis van cijfers van crowdfundingcijfers.nl dat vastgoed aankopen via crowdfunding stevig in opmars is. De afgelopen drie jaar is volgens de zakenzender voor ruim 100 miljoen euro aan vastgoedprojecten gefinancierd via de crowd. Vorig jaar was er een stijging van maar liefst 60%.

Ook dit jaar wordt weer een flinke groei verwacht, mogelijk zelfs een verdubbeling, aldus BNR. Uit de cijfers van crowdfundingcijfers.nl zou blijken dat vastgoedprojecten voor platforms als GeldvoorElkaar inmiddels goed zijn voor 42% van het totale aanbod van crowdfundingprojecten.

“'Het gaat daarbij om zowel zakelijk vastgoed als om particuliere woonhuizen, maar in meerderheid betreft het hier zakelijk vastgoed”, zei voorzitter Jeroen ter Hurne van de branchevereniging Nederland Crowdfunding tegenover BNR.

Onlangs concludeerde Crowdfundmarkt ook al dat vastgoedcrowdfunding aan een opmars bezig is. “2019 belooft wederom een recordjaar te worden”, zo meldde de website.

Ook bitcoin interessant

Naast vastgoed is er in Nederland veel interesse geweest om te investeren in bitcoin, constateerde SEMrush bovendien. Het aantal zoekopdrachten groeide van 30 per maand in september 2016 naar maar liefst 5.400 in november 2017.

Dit aantal bleek niet van lange duur: later zakte het aantal zoekopdrachten tot 390 in september 2019. “Het aantal zoekopdrachten vertoonde daarmee een vergelijkbaar patroon als de koers van de Bitcoin”, aldus het platform.

In Groot-Brittannië en de VS zijn bitcoins volgens SEMrush nog steeds het populairste investeringsdoel.

Lees ook: Amsterdam minder populair bij buitenlandse vastgoedbeleggers

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  4. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  5. Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat