Nieuws

Vraag naar logistiek vastgoed naar recordhoogte

Nog nooit was de vraag naar logistiek vastgoed zo groot als vorig jaar. Dat meldt NVM Business op basis van onderzoek.

Nog nooit was de vraag naar logistiek vastgoed zo groot als vorig jaar. Dat meldt NVM Business op basis van eigen onderzoek.

De vraag naar opslagruimten en distributiecentra neemt al jaren toe, door de opmars van e-commerce en de aantrekkende economie. Die trend is vorig jaar doorgezet, zo blijkt uit de publicatie Logistiek vastgoed in cijfers 2018 van NVN Business.

Volgens de onderzoekers is in 2018 in totaal 3,1 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed afgezet.

Eigenbouw

Daarbij ging het niet alleen om ruimten die op de vrije markt werden verhuurd en verkocht, maar ook om gebouwen die door bedrijven zelf voor eigen rekening werden neergezet, de zogenoemde eigenbouw.

Ongeveer tweederde van de afzet (bijna 2,2 miljoen vierkante meter) betrof nieuwbouw. Ten opzichte van 2017 is dat een duidelijke groei.

Een andere opvallende trend was een toename van het aantal gehuurde ruimten. Als gevolg hiervan is het aandeel van de huursector in de totale opname boven de 75% uitgekomen.

Sterke groei in Noord-Brabant

De onderzoekers signaleren grote regionale verschillen. Het zwaartepunt voor logistiek vastgoed ligt nog altijd in het zuiden van Nederland; met name in Noord-Brabant, waar meer dan 800.000 vierkante meter logistiek vastgoed werd afgezet.

Ondanks de grote vraag naar logistiek vastgoed ging in 2018 het direct beschikbare aanbod van distributiecentra en grootschalige opslagruimten nauwelijks omlaag. Volgens NVM Business komt dat omdat er door beleggers en projectontwikkelaars meer logistieke gebouwen op risico in aanbouw zijn genomen.

De onderzoekers doelen daarmee op de bouw van opslagruimten en distributiecentra zonder dat de projectontwikkelaar zekerheid heeft van voorverhuur. Eind 2018 stond ongeveer 2,33 miljoen vierkante meter te huur en te koop. Daarvan bestond 725.000 vierkante meter uit nieuwbouw.

Lager structureel aanbod

Het structurele of langdurige aanbod ging wel fors omlaag: met ongeveer 35%. Er waren wel grote regionale verschillen te zien. In Noord-Holland was sprake van een sterke toename van leegstaande distributiecentra, terwijl in Noord-Brabant juist een forse daling te zien was van het aantal beschikbare meters.

Op de gerealiseerde huurprijzen had dit alles echter geen invloed: deze bleven over het algemeen stabiel. Alleen in de regio’s Rotterdam en Eindhoven stegen de gemiddelde huurprijzen licht.

Wel daalden de aanvangsrendementen die beleggers bereid waren te betalen. Dat leidde tot een stijging van de prijzen. Voor eersteklas objecten daalde het netto-aanvangsrendement tot iets onder de 4,6%. In 2008 lag het netto-aanvangsrendement van distributiecentra nog op 7%.

Logistiek vastgoed op de radar bij beleggers

Er werd vorig jaar ook flink in distributiecentra belegd. Volgens NVM Business ging het om 2,3 miljard euro: een record.

Vooral de wat grotere distributiecentra waren in trek: 70% had betrekking op gebouwen met een omvang van 30.000 vierkante meter en meer.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Vakantiehuis kopen: waarop letten?
  2. Coronacrisis vooralsnog geen vat op woningmarkt
  3. Aanbod vakantiewoningen met een kwart gedaald
  4. Babyboomers bedreigen winkelstraten
  5. Aantal bezoekers winkelstraten nog ver onder pre-coronaniveau