Nieuws

Aangeboden rente crowdfunding in drie jaar hard gestegen

Het gaat goed met crowdfunding in Nederland. Niet alleen stijgen de rentes, er worden ook veel meer leningen afgesloten.

Ondernemers in Nederland bieden steeds meer rente aan investeerders via crowdfunding. In de afgelopen drie jaar is de gewogen gemiddelde rente op crowdfunding-leningen gestegen van 7,1% naar 8,5%.

Dit blijkt uit een nieuw interactief dashboard (Crowdfundmarkt Analytics) waarmee Crowdfundmarkt als eerste in Nederland alle details van de nationale crowdfundingmarkt openbaar maakt, schrijft het platform in een persbericht. 

Verder blijkt dat de ongewogen gemiddelde rente de afgelopen jaren nog veel harder is gestegen, namelijk van 7,2% naar 11,6%. Hieruit is te concluderen dat op kleine crowdfundingleningen relatief hoge rentes worden geboden aan investeerders. De rentes vergelijken met het risicoprofiel van de projecten is helaas niet mogelijk omdat uniforme risicocategorieën in de markt nog ontbreken.

Funding Circle Nederland breekt door grens 110 miljoen euro

Het gaat goed met crowdfunding in Nederland. Niet alleen stijgen de rentes en dus de rendementen, er worden ook veel meer leningen afgesloten. Funding Circle, het wereldwijde platform voor leningen voor kleine ondernemingen, kondigt in een persbericht aan dat het in Nederland inmiddels de € 110 miljoen aan financiering is gepasseerd.

Nederland heeft meer dan een miljoen MKB-bedrijven die een waardevolle betekenis hebben voor de nationale economie. Helaas blijft in ons land de toekenning van financieringsaanvragen in vergelijking met andere Europese landen achter. Het online platform-model zorgt dat vraag en aanbod elkaar efficiënter weten te vinden wat cruciaal is voor de groei van deze ondernemingen.

Inmiddels heeft Funding Circle wereldwijd al meer dan 55.000 gevestigde bedrijven weten te helpen groeien, waaronder meer dan 2.500 in Nederland.

Hoofdpunten

Door rechstreeks en makkelijk aan kleine ondernemingen uit te lenen, kunnen investeerders stabiele en aantrekkelijke rendementen behalen terwijl zij de ruggengraat van de economie ondersteunen. Dit zijn de hoofdpunten van het bericht van Funding Circle:

  • In 2018 alleen is er al meer dan 55,7 miljoen euro aan leningen verstrekt aan Nederlandse ondernemingen.
  • Dit brengt het totaal verstrekte leningen door Funding Circle Nederland op 110,1 miljoen euro.
  • Wereldwijd heeft Funding Circle inmiddels 6,7 miljard euro uitgeleend aan meer dan 55.000 ondernemingen dankzij meer dan 85.000 investeerders.

Ondernemers die bij Funding Circle een lening aanvragen zijn representatief voor de diversiteit binnen het MKB in Nederland. Hieronder vallen onder andere sectoren als de handel, vrije beroepen of de bouw. Dit zijn altijd gevestigde ondernemingen: de gemiddelde onderneming bestaat meer dan 13 jaar.

Ondernemers zijn afkomstig uit heel Nederland. De drie grootste regio’s mogen dan wel Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn, ook het leningsvolume in bijvoorbeeld Gerlderland en Limburg is dit kwartaal weer hard gegroeid.

Investeerders die het verschil maken

Door rechstreeks en makkelijk aan kleine ondernemingen uit te lenen, kunnen investeerders stabiele en aantrekkelijke rendementen behalen terwijl zij de ruggengraat van de economie ondersteunen.

Investeren in ondernemingen is niet nieuw, traditionele instellingen hebben jarenlang bedrijven gefinancierd. Maar deze klasse openstellen voor particuliere investeerders is een recente ontwikkeling.

Toen Funding Circle in 2010 werd opgericht kregen ondernemingen nauwelijks toegang tot de financiering om te groeien, en tergelijkertijd, behaalden investeerders magere rendementen op hun investeringen. Dat is dus nu veranderd in positieve zin. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’