Nieuws

Nxchange start met blockchain bankrekening

Het alternatief voor een derdengeldrekening is ontwikkeld door ABN AMRO Clearing Bank.

Niet-banken die klantgeld in beheer hebben, houden daarvoor in de regel een derdengeldrekening aan. ABN AMRO Clearing Bank heeft hiervoor in overleg met Nxchange een alternatief ontwikkeld, gestoeld op de blockchain technologie. Dat schrijven de partijen in een persbericht.

De fintech Nxchange is de eerste klant die vanaf februari met deze oplossing aan de slag gaat. In deze nieuwe service krijgt elke individuele klant van de “niet-bank” via de blockchain een bankrekening bij ABN AMRO Clearing Bank (AACB). De geldstromen tussen de niet-bank en haar klanten lopen zo mee in betaalprocessen die onder regulier toezicht vallen.

Hierdoor is er automatisch sprake van de benodigde transparantie. De administratieve lasten voor de niet-bank, die specifiek horen bij het beheren van een derdengeldrekening, nemen daardoor sterk af.

Voor wie

Organisaties die te maken hebben met het beheren van klantgeld zijn onder andere brokers, beurzen, pensioenfondsen, notarissen en product service providers. Deze organisaties hebben geld van klanten in beheer om daar mee te beleggen of betalingen mee te doen.

Aangezien deze organisaties geen bank zijn, kunnen zij dit geld alleen beheren op de derdengeldrekening. Tot vandaag. Vanaf nu is het mogelijk dat deze organisaties hun klanten een individuele rekening bieden via de blockchain bij AACB.

”Nxchange is bij uitstek de partij om deze innovatie mee te starten. De komende periode toetsen we gezamenlijk de werking en brengen we daar waar nodig verbeteringen aan. Daarna komt de dienstverlening breed beschikbaar”, zegt Jan Bart de Boer, commercieel verantwoordelijk bij AACB.

Next generation aandelenbeurs

De fintech Nxchange is een next generation aandelenbeurs, die door bedrijven en financiële instellingen als whitelabel beurs wordt ingezet voor het uitgeven en verhandelen van aandelen en obligaties. Met het platform van Nxchange kunnen bedrijven en financiële instellingen direct vanaf hun eigen website kapitaal ophalen en hun investeerders de mogelijkheid tot verhandelbaarheid van aandelen en obligaties bieden in een gereguleerde omgeving.

Nxchange heeft een vergunning voor een gereglementeerde markt uitgegeven door het Ministerie van Financien in 2015. Nxchange combineerd hierbij de positieve aspecten van crowdfunding met de voordelen van een gereguleerde beurs.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.