Nieuws

Annexum gaat participaties verkopen via blockchain

Het Amsterdamse vastgoedfonds gaat participaties verkopen via blockchain, Ethereum om precies te zijn.

Annexum en fintech-startup Bloqhouse maken met de blockchain-technologie beleggen in vastgoed bereikbaar voor alle Nederlanders. De bedrijven starten een pilot, schrijft Annexum in een persbericht. 

De technologie zorgt ervoor dat participaties in vastgoedbeleggingen gemakkelijker, sneller en goedkoper te verhandelen zijn. Deelnemers kunnen onderling zelf kleine stukjes vastgoed vanaf 100 euro aan elkaar verkopen, zonder tussenkomst van notarissen of andere intermediairs.

Bouwen op blockchain

Huib Boissevain, CEO van Annexum: "Met deze techniek wordt particulier beleggen in vastgoed voor iedere Nederlander bereikbaar. Dat is uniek en ik ben er trots op dat Annexum dit introduceert. De vastgoedmarkt staat namelijk niet bekend als de meest innovatieve."

"De secundaire verhandelbaarheid van participaties is ontzettend belangrijk voor ons product. Toch is het verhandelen vaak lastig en duur. Met blockchain kunnen we beleggingen beter verhandelbaar maken. Alle Nederlanders kunnen, binnen hun eigen bestedingsruimte, beleggen en direct met elkaar handelen.’

Annexum en Bloqhouse faciliteren de marktplaats waarop beleggers elkaar treffen. Annexum koopt het vastgoed, naar alle waarschijnlijkheid een pand met een woonbestemming in een grote Nederlandse stad.

De vastgoedbelegger zet het pilot-fonds op en regelt de onboarding van de investeerders, Bloqhouse faciliteert de blockchain-technologie. Het is ook mogelijk om te beleggen in het fonds zonder gebruik te maken van deze technologie. Het is de intentie om in de eerste helft van 2018 een prospectus aan te kunnen bieden.

Uitbetaling in Ether

Met behulp van blockchain-technologie kunnen transacties tussen deelnemers van het fonds worden uitgevoerd. Vastgoedparticipaties worden opgedeeld in tokens, een digitale code die de waarde van een participatie in een belegging vertegenwoordigt.

Eigenaren van tokens, zogenaamde tokenhouders, krijgen uitgekeerd in de digitale valuta van het Ethereum platform. Deze digitale valuta heet Ether. Tokenhouders kunnen er ook voor kiezen om in euro's uitgekeerd te krijgen.

Tim Rutgers, medeoprichter van Bloqhouse: "We innoveren de vastgoedmarkt met onze software en met de kennis en kunde van Annexum op het gebied van beleggen. De decennialange ervaring van Annexum gecombineerd met onze technologie is een perfect voorbeeld van hoe twee werelden elkaar ontmoeten. Dat we met het zogenaamde tokenizen beleggen in een vastgoedfonds voor iedereen bereikbaar maken is ontzettend gaaf."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  2. Woningen in augustus 8,2% duurder
  3. Gemiddelde WOZ-waarde met 8,9% gestegen
  4. DWS: Nederlands vastgoed beter dan rest Europa
  5. UBS ziet twee vastgoedtrends na pandemie